Inovio Pharmaceuticals, o companie de biotehnologie din Pennsylvania, a primit undă verde din partea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente- FDA (Food & Drug Administration), responsabilă cu reglementarea produselor din domeniul medical și alimentar, pentru demararea testelor pe oameni. Vaccinul este finanțat de Bill and Melinda Gates Foundation și de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Cei 40 de voluntari înscriși în programul de testare sunt persoane sănătoase, nu infectate cu coronavirus, având în vedere că vorbim de un vaccin, nu un tratament, iar prima inoculare a avut loc azi.

Vaccinul ADN, denumit INO-4800, pe care l-a dezvoltat în urma rezultatelor promițătoare ale studiilor preclinice efectuate pe animale, care au indicat un răspuns imun crescut.

Cum funcționează acest vaccin?

Posibilul vaccin ADN Inovio funcționează prin injectarea unei plasmide special concepute (o structură genetică mică și independentă) pe un pacient, astfel încât celulele să poată produce un anticorp, care să lupte împotriva unei infecții specifice. Vaccinurile ADN, deși sunt disponibile și aprobate pentru mai multe infecții animale în medicina veterinară, nu au fost încă aprobate pentru uz uman.

 

Voluntarii vor primi două doză de ser, la o distanță de 4 săptămâni. Inovio urmează să evalueze starea voluntarilor din program până la sfârșitul primăverii, iar dacă vaccinul își va dovedi eficiența în prevenirea infectării cu coronavirus, serul va fi băgat în producție, pentru ca, până la sfârșitul verii, compania să poată livra o cantitate importantă către zonele cele mai afectate de pandemie.

Cel mai optimist scenariu, în cazul în care vaccinul este eficient, presupune fabricarea a 1 milion de doze până la sfârșitul acestui an. Linia de producție nu va fi o problemă: fondatorul Microsoft a declarat că ridică în 7 fabrici care vor putea produce vaccinuri anti-Covid, imediat ce acestea vor fi declarate eficiente și sigure pentru oameni.

Vaccinul dezvoltat de Inovio, denumit INO-4800, e al doilea ser cu potențial anti-Covid aflat în probe în SUA. Moderna, o altă companie care activează în domeniul biotehnologiei, a început testarea pe oameni a unui ser exprimental, la mijlocul lunii trecute.
Citește și: