Temperturile ridicate supun organismul unui stres continuu puternic și cu atât mai periculos poate fi să luăm medicamente pe caniculă, fără să consultăm medicul de familie sau medicul specialist.

Agenția Națională de Sănătate și a Medicamentelor din Franța avertizează că unele medicamente ar trebui evitate, pentru că pot accentua riscurile legate de caniculă. De exemplu, diureticele pot agrava deshidratarea, „medicamentele pentru hipertensiune sau angină pectorală pot agrava hipertensiunea“, „medicamentele pentru epilepsie pot deveni toxice în caz de deshidratare“, iar „unele medicamente pentru Boala Parkinson, incontinenţă urinară sau alergie pot influenţa transpiraţia“, avertizează ANSM. Orice tratament avem nevoie și orice modificare de tratament trebuie făcută doar cu avizul medicului care ne cunoaște istoricul medical.

Atenție la antihistaminice și alte medicamente pe caniculă!

Multe persoane apelează la antihistaminice în sezonul cald, fiind alergice la polen, la ambrozie și chiar la soare, deoarece radiațiile solare provoacă iritații sau erupții cutanate puternice, a căror usturime poate fi moderată cu ajutorul antihistaminicelor. Dar aceste medicamente pe caniculă trebuie luate numai la indicația unui medic, deoarece ele acționează la nivelul creierului care influențează mai departe abilitatea pielii de a combate alergiile, dar și de a transpira pentru a ajuta corpul să se răcorească.

Din gama antihistaminicelor menționăm Zyrtec, Claritine, Aerius, folosite în afecțiuni alergice de tot felul. Pe lângă antihistaminice, antidepresivele pot afecta și ele capacitatea pielii de a transpira și de a ajuta organismul să suporte mai ușor căldura. Spre exemplu, medicamente ca Prozac, Zoloft, Coaxil, care se folosesc de exemplu în tratamentul depresiilor sau atacurilor de panică, trebuie administrate cu mai mare grijă în perioadele caniculare.

Mare atenție și la fenotiazine (medicamente cu efect antipsihotic – Clorpromazina) sau la  antiemetice care combat senzația de vomă precum Emetiralul, atrage atenția Dr. Alma Gabriela Kosa, medic specialist Farmacologie clinică, pe site-ul Centrului medical de diagnostic și tratament ”Dr. Victor Babeș”.

De asemenea, se atrage atenția asupra unor medicamente din gama anticolinergice (Atropina si derivații săi care se utilizează în tratamentul spasmelor tubului digestiv – Scobutil, ca medicație adjuvantă în parkinsonism sau bronhodilatatoare – Atrovent)

”Beta blocantele și diureticele sunt o categorii utilizate de o mare parte din populație în țara noastră care încă ocupă locul I în Europa la capitolul decese prin afecțiuni cardiovasculare. Dar betablocantele pot reduce capacitatea inimii și a plămânilor de a-și adapta activitatea în anumite condiții de stres, aici incluzând și căldura. Diureticele cresc eliminarea renală a lichidelor și deci, în vreme caniculară, pacienții care folosesc acest tip de medicamente au un risc crescut de a se deshidrata, daca nu au un aport corespunzător de lichide”.

Risc crescut pentru pacienții cu probleme tiroidiene!

O categorie specială de pacienți care trebuie să fie foarte atentă la medicamente pe caniculă o reprezintă pacienții cu probleme tiroidiene. În cazul lor, medicul specialist trebuie să ajusteze doza de medicamente de substituție tiroidiană, spre exemplu Eutiroxul. În zilele caniculare, activitatea hipotalamo – pituitaro – tiroidiană este influențată de temperatura înconjurătoare și substituția hormonului tiroidian ar putea fi mai mică în timpul verii, subliniază dr. Dr. Alma Gabriela Kosa.

Acelasi lucru poate fi valabil și în ceea ce privește necesarul de insulină la pacienții cu diabet zaharat insulino – dependent. Unii pacienți au nevoie de doze mai mici în timpul verii, mai ales în zilele toride, în care este bine să evite orice efort fizic și să se hidrateze corespunzător.  

foto: Pexels.com