Până acum, au fost raportate zeci de cazuri de îmbolnăvire în cinci state europene: Marea Britanie, Austria Danemarca, Finlanda şi Suedia. Această criză ține din 2015, sursa infectării fiind o fabrică din Ungaria. Mai rău e că 9 persoane au murit deja.
În ciuda măsurilor luate, dezinfectărilor frecvente, bacteria este încă prezentă.
Pericolul nu e trecut
Cum perioada de incubație a bacteriei e lungă (până la 70 de zile), cel mai probabil cazuri vor mai apărea. Apoi, și legumele congelate au o viață lungă la raft, așa că pericolul va mai exista o vreme de acum înainte.
Sfatul specialiștilor e să nu consumăm legume congelate crude (în salate sau smoothie), ci să le fierbem, pentru a evita contaminarea.
Mai cu seamă în pericol sunt bătrânii, femeile însărcinate, copiii și cei cu sistemul imunitar slăbit.
Foto: Pixabay
Vezi și Citește bine pe cutie! Unele conserve de ton din România sunt contaminate!
Citește și: