Citește și: Acest condiment „minune” crește riscul de pietre la bilă. Ai grijă în ce cantități îl consumi!

Printre produsele de post cu substanţe chimice dubioase se numără tofu cu clorură de calciu (soluţie care se foloseşte la îndepărtarea gheţei de pe şosele).Sau spre exemplu, avertizează specialiștii, consumul frecvent de margarină poate duce la mărirea ficatului, a rinichilor, la infarct miocardic şi accident vascular cerebral.

Același studiu arată că unu din două produse de post comercializate la noi în țară conţin acid citric, unu din patru produse conţin metabisulfit de sodium, unu din 5 produse conţin câte doi conservanţi, 1 din 6 produse conţin caragenan, 1 din 8 produse conţin clorură de calciu, 1 din 10 produse conţin monoglutamat de sodiu. Numai 10% din produsele analizate nu conţin aditivi alimentari.

Coloranții și conservanții afectează sănătatea sistemului osos

Pe lângă cele enumerate anterior, mai sunt din păcate, numeroase substanțe pe care le regăsim în astfel de produse și pe care trebuie să nu le include în alimentație.  Spre exemplu E 120- este roşu carmin. El se regăseşte şi în alimentele de post deoarece dă o culoare plăcută creând senzaţia că acel aliment este ceva proaspăt, dar el este obţinut prin extracţie cu anumite substanţe şi este de origine animală, se extrage dintr-o insectă care creşte pe cactus. Îl vom regăsi în pateurile vegetale. 

Tot în pateurile vegetale vom găsi din plin şi caragenan, un agent de îngroşare obţinut din alge marine, vom găsi fosfaţi care dezechilibrează balanţa calciu-fosfor şi poate să ne pericliteze sănătatea sistemului osos, dar şi sănătatea rinichilor . De asemenea, trebuie să ne ferim să exagerăm cu  îndulcitorii alături de care vom găsi coloranţi chimici de sintezăsubstanţe conservante care împreună cu alţi agenţi din alimente să ne producă disbioză, adică să ne distrugă echilibrul microflorei din colon.

Citește și: