Chiar dacă suntem sau nu posesori de animale de companie, tot suntem expuși riscului de a intra în contact cu insecte parazite. Fie că petrecem câteva momente plăcute într-un parc, fie, undeva, la țară sau la pădure, probabilitatea ca o căpușă să ne aleagă drept gazdă este foarte mare. Iar o banală înțepătură poate fi, uneori, fatală. Căci, în utlimii ani, s-au dezvoltat specii mutante, care nu mai „capitulează” foarte ușor în fața insecticidelor și al căror venin poate fi letal. De aceea, e indicat să nu mizăm pe sprijinul autorităților responsabile de dezinsecție, ci să ne luăm măsuri suplimentare de protecție, atunci când ieșim la iarbă verde.

Transmit boli letale

Indiferent de înțepătură, dacă ți s-a întâmplat cumva să observi „mușcătura” vreunei insecte pe piele, dă fuga la medic. Este mai bine să previi. Și asta pentru că infecțiile transmise sunt foarte greu, dacă nu chiar imposibil de tratat, în unele cazuri:

Babesioza
Cu toții și, în special, proprietarii de anumăluțe de companie, trebuie să fim atenți la căpușe, căci una dintre bolile pe care le transmit este babesioza, tot mai des întâlnită. Boala este extrem de gravă, putând fi chiar letală, dacă nu este depistată și tratată în timp util. Se manifestă prin atacul asupra globulelor roșii din sânge, ceea ce duce la anemie severă, șoc toxic, tulburări respiratorii, hepatice și renale, nervoase și cardiace. De aceea, la cel mai mic semn de apatie, lipsă a poftei de mâncare, febră persistentă, paloare sau modificare a culorii urinei (simptome de urmărit la animal sau la om), trebuie contactat imediat un specialist. Depistată imediat, boala are șanse de vindecare maxime. Tratamentul este dificil, de lungă durată, cu medicamente costisitoare. De aceea, dacă ești prorpietarul unui patruped cu blană, e obligatoriu să-l duci periodic la vaccinat și deparazitat, dar și la consultații de rutină.

Maladia Lyme
Este cea mai periculoasă boală pe care o pot transmite căpușele. Aceasta provoacă tulburări severe la nivelul inimii, sistemului nervos și creierului. Primele simptome își fac apariția la câteva zile după mușcătură, dat fiind că, pentru a transmite boala, căpușa are nevoie de cel puțin 48 de ore de „găzduire”. Ceea ce poate părea, la început, o balală răceală sau gripă, se poate dovedi mai târziu ca fiind maladia Lyme. În unele cazuri, se resimt stări temporare de paralizie la nivelul feței sau al altor regiuni ale corpului, ori palpitații puternice. În stadiu avansat, apar tulburări neurologice severe. Descoperită la timp, boala poate fi tratată cu antibiotice puternice, însă tratamentul e de lungă durată.

Așa te protejezi

Înainte de pleca la pădure sau la iarbă verde, îmbracă-te adecvat: pantalon lung, tricou lejer, dar cu mânecă lungă, șosete în picioare, așa încât insectele să nu aibă acces la piele. Imediat ce ajungi acasă, intră sub duș și examinează atent fiecare părticică a corpului, mai ales în acele zone acoperite de păr (subraț, inghinal etc). În cazul în care ai observat o căpușă înfiptă în pielea ta sau a animalului de companie, nu face nicio manevră pripită! Înainte de toate, picură câțiva stropi de ulei alimentar exact pe locul în care este căpușa înfiptă. Lasă să treacă aproximativ 15 minute, apoi, cu ajutorul unei pensete, încearcă să extragi insecta corect, adică cu tot cu cap, exact de la baza înțepăturii. Numai așa căpușa moare sufocată și nu mai poate injecta substanța nocivă în timpul scoaterii. Nu presați, nu strângeți și nu apucați căpușa de corp! După eliminare, căpușa trebuie arsă, iar regiunea afectată și mâinile celui care a făcut manevra de extragere trebuie spălate bine și dezinfectate.

Aviz posesorilor de animăluțe!

Puricii și căpușele pot avea efecte negative semnificative atât pentru câine cât și pentru proprietarii acestuia; bolile transmise de paraziții externi pot determina manifestări diverse precum afecțiuni ale pielii, anemie, boala Lyme și Babesioza. Din nefericire, acești paraziți se adaptează foarte ușor la condițiile de mediu, așa încât reacționează tot mai puțin la substanțele menite să le ucidă cunoscute până acum. Prevenția este cea mai bună metodă pentru a scăpa companionul de bolile provocate de purici și căpușe. Orice stăpân de câine trebuie să își ducă patrupedul la medicul veterinar pentru deparazitări externe periodice în funcție de tipul de produs. Odată scos la plimbare prin iarbă (locul de unde se iau căpușele), câinele trebuie verificat atunci când ajunge acasă. Dacă sunt descoperite, căpușele trebuie îndepărtate, iar câinele trebuie dus la veterinar la primele semne de afectare. Este indicat ca și copiii să fie bine verificați când ajung acasă după plimbările prin parcuri. O nouă soluție de prevenire a infestării cu paraziți externi a câinilor este Bravecto de la MSD Animal Health, o tabletă masticabilă cu efect extins de până la 12 săptămâni. Aceasta  asigură eliminarea căpușelor, reducând riscul transmiterii bolilor grave – incluzând Babesioza, boala Lyme, Ehrlichioza – și a altor agenți patogeni ce pot fi un real pericol.

Sursa foto: pixabay.com