Cercetatorii spun că îndulcitorii artificiali în alimente sau în produse procesate, cum ar fi băuturile carbogazoase dietetice, pot determina creierul să te facă să simți nevoia de a mânca mai mult.

Mai exact, aceștia susțin că îndulcitori artificiali afectează modul în care creierul reglementează apetitul și percepțiile gustative din gura noastră.
„Aceste constatări consolidează în continuare ideea că tipurile de alimente și băuturi procesate fără zahăr nu sunt chiar așa inerte cum am anticipat”, a declarat profesorul Herbert Herzog de la Institutul de Cercetari Medicale Garvan, într-un comunicat de presa.

„Îndulcitorii artificiali pot, de fapt, schimba modul în care oamenii percep dulceața alimentelor pe care le consumă, cu o discrepanță între nivelurile de dulceață și energie, fapt pentru care determină o creștere a consumului caloric”, a mai adăugat acesta.

Îndulcitorii artificiali nu te ajută să slăbești

Cercetătorii au efectuat experimentul pe insecte și pe șoareci, iar studiul a fost publicat recent și în revista „Cell Metabolism”. Ca și în cazul insectelor, au descoperit, de asemenea, că șoarecii pe care i-au pus pe un regim alimentar îndulcit artificial (sucraloză) au avut o „creștere semnificativă a consumului de alimente”.

„Când am investigat de ce animalele au mâncat mai mult, chiar dacă au avut destule calorii, am constatat ca un consum cronic (pe o perioadă mai lungă) al acestor îndulcitori artificiali crește, de fapt, intensitatea zahărului nutritiv real, iar acest lucru sporește și motivația generală a animalului de a mânca mai multe alimente”, a spus profesorul Greg Neely de la Universitatea din Sydney, Facultatea de Științe.

Cercetatorii au ajuns la concluzia că în centrul de recompensă (centrul plăcerii) al creierului, senzațiile dulci sunt integrate cu un conținut energetic. Atunci când dulceața și energia sunt în echilibru pentru o perioadă de timp, creierul recalibreaza și trimite semnale pentru a fi consumate mai multe calorii.

Oamenii de știință au concluzionat, de asemenea, că îndulcitori artificiali au provocat hiperactivitate, insomnie și scăderea calității somnului, care poate fi identificat și atunci când oamenii fac un repaus alimentar sau simt o senzație ușoară de foame.

Miliarde de oameni din întreaga lume consumă alimente și băuturi lichide cu îndulcitori artificiali. Mulți sunt supraponderali sau obezi și utilizează îndulcitori pentru a reduce zahărul din dieta lor ca să piardă în greutate. Însă consumul acestora pot produce, de fapt, contrariul. „Acest lucru are implicații uriașe în cazul în care, mai multe cercetări arată că aceste concluzii ale studiului sunt o posibilitate,” , a declarat pentru site-ul medical Healthline, Susan Weiner, un dietetician și nutriționist cunoscut.