Larga răspândire a acestei afecțiuni a făcut posibil ca pe lângă tratamentele recomandate de specialiști să câștige popularitate și leacurile minune. De exemplu, mulți recomandă aspirina în tratarea acneei. Printre adolescenți umblă zvonul că acneea ar putea fi tratată dacă aplici praf de aspirină pe leziuni. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, a explicat dacă această metodă este eficientă sau nu. Citește mai jos și care ar putea fi efectele negative asupra pielii.

Citește și: Medicamentele vara pot face mai mult rău decât bine

De ce oamenii folosesc aspirina în tratarea acneei

Probabil punctul de pornire a fost reprezentat de proprietățile substanței active din aspirină. Acidul acetilsalicilic este apropiată ca structura chimică cu acidul salicilic aflat în multe produse folosite pentru tratamentul acneei.

“Ambele substanțe fac parte din clasa de medicamente denumite salicilați. Acidul salicilic are proprietăți comedolitice, de dizolvare a dopurilor de keratină amestecată cu sebum din glandele sebacee. Trebuie folosit în mod continuu în creme, loțiuni, soluții în concentrații diferite în funcție de tipul acneei și particularitățile tenului pacienților. Dermatologii îl folosesc frecvent în concentrații mari în peelinguri chimice controlate pentru tratamentul acneei”, explică Dr. Laurențiu Vlădău.

Cât de eficientă este aspirina în tratarea acneei

“Acidul acetilsalicilic nu a fost, însă, folosit în această direcție iar dovezile medicale că această substanță ar avea un efect asupra acneei sunt anecdotice. Este posibil ca rezultatele să fie asemănătoare cu cele obținute cu acidul salicilic, însă nu au fost făcute destule studii în acest sens și nici produse testate pentru a demonstra siguranța pentru pacienți. Pe de altă parte, stabilitatea acidului acetilsalicilic după ce tableta de aspirină este pisată este afectată în mod cert, iar absorbția în piele în această formă este probabil minimă sau absentă”, explică specialistul dermatolog.

Posibile efecte ale aspirinei în tratarea acneei

Este de așteptat ca praful de aspirină, la fel ca orice alt praf sau pudră, să usuce pustulele sau leziunile inflamatorii, dar fără să influențeze comedoanele închise sau deschise (punctele albe și negre). Dacă se pisează tabletele în bucăți mai mari și se freacă viguros pe față, efectul va fi unul de exfoliere mecanică, nu neapărat efect chimic activ asupra punctelor albe sau negre. Există riscul de activare a inflamației cu apariția de pigmentare post-inflamatorie și chiar agravarea acneei.

Ce ar fi bine să folosești în loc de aspirina în tratarea acneei

Cu alte cuvinte, din punct de vedere medical și științific, încă nu este demonstrat științific că aspirina în tratarea acneei are efect pozitiv. Efectul prafului de aspirină (acid acetilsalicilic) asupra acneei nu este cunoscut în totalitate. Având în vedere că există opțiuni sigure și dovedite de tratament cu acid salicilic, substanța foarte asemănătoare din punct de vedere chimic, nu am avea nici un motiv să apelăm la acest leac.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com