Sperăm să obţinem un bronz deosebit la plajă. Suntem fascinați de plimbările în plin soare sau de activitățile estivale în aer liber. Și ajungem să ne expunem excesiv în fața razelor nocive. Așa apar și arsurile solare dureroase. Din fericire, putem alina suferința și la domiciliu.

Ce se întâmplă la soare

Scutul natural al pielii echivalează cu aproximativ SPF 4. Astfel, arsurile solare pot apărea cu uşurinţă dacă ne expunem pe plajă fără protecţie. Sau dacă petrecem timp în aer liber într-un interval orar când cantitatea şi intensitatea razelor UVA şi UVB este maximă.

Dr.LaurentiuVladau

Dr. Laurențiu Vlădău

„Când suntem expuşi în exces la razele UV, pielea îşi sporeşte producţia de melanină, un pigment localizat în stratul superior al pielii (epidermă). Intensificarea producţiei de melanină reprezintă modul organismului de a proteja straturile profunde ale pielii, în vreme ce bronzul la rândul lui, odată format, acţionează ca un scut împotriva luminii ultraviolete. Cu toate acestea, cantitatea de melanină produsă pentru protecţie este determinată de genetică, astfel încât persoanele cu pielea deschisă la culoare produc mai puţină melanina şi sunt, deci, mai susceptibile la apariţia de arsuri solare”, explică dr. Laurenţiu Vladau, specialist dermatolog.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să prevenim arsurile solare. Și asta pentru a evita cojirea pielii, roşeaţa şi usturimea, apariţia de vezicule pe moment, precum şi îmbătrânirea prematură şi apariţia cancerului pe termen lung. Dacă totuşi pielea se arde, este indicat să urmăm câteva reguli simple, necasare pentru a minimaliza efectele negative.

Cum putem trata acasă arsurile solare

O compresă rece pe pielea arsă de soare este utilă pentru ameliorarea durerii produse de arsurile solare instant. La fel de bune sunt și un duş rece sau o baie. Acestea oferă senzaţia de răcorire. Lavanda sau uleiul esenţial de muşeţel adăugate în apă ajută la ameliorarea usturimii.

„Sunt de evitat săpunurile sau produsele cosmetice parfumate. Acestea tind să usuce şi mai mult pielea deja uscată şi arsă de soare. Pielea se tamponează cu grijă cu un prosop curat şi nu se şterge. Căci riscăm să o irităm şi mai mult. Au efecte benefice la arsurile solare loţiunile care conţin aloe vera, cunoscută pentru rolul hidratant şi calmant. Unele produse cu aloe conţin şi lidocaină, un anestezic care poate ajuta la ameliorarea durerii provocate de arsurile solare.”, adăugă dr. Laurenţiu Vladau.

Este important să bem multă apă. Înlocuirea fluidelor corporale pierdute va ajuta pielea să se vindece mai repede. Vitamina E reprezintă un antioxidant care poate ajuta la reducerea inflamaţiei. Și poate fi utilizată direct pe piele sau ca supliment alimentar.

Veziculele sunt semnale de alarmă

Veziculele, așa-numitele bășici, sunt semne ale arsurii solare severe. Cel mai indicat este ca ele să fie acoperite. Pentru a preveni ruperea lor, ceea ce ar putea duce la infecţii. “Acoperişul” veziculei este de fapt epidermul, stratul superficial al pielii. Înlăturarea acestuia duce la o barieră cutanată penetrată şi susceptibilă.

„Vezicula reprezintă o acumulare de fluid între epiderm şi derm datorată dilataţiei şi permeabilizări vaselor de sânge din piele ca urmarea a temperaturii externe crescute. Cei cu pielea deschisă la culoare sunt mult mai susceptibili spre a dezvolta vezicule odată cu arsurile solare, spre deosebire de cei cu pigmentare mai închisă. Aceste vezicule pot apărea oriunde pe corp şi uneori poate dura câteva zile până să apară la suprafaţă”, explică dr. Vladau.

Prevenția e importantă

Dacă luaţi orice medicamente care fac pielea mai sensibilă la soare (cum ar fi tetracicline, tiazide, sulfonamide, fenotiazine, contraceptive orale, diuretice, medicamente pentru diabet) contactaţi medicul pentru a vedea dacă pot fi înlocuite, pentru a evita arsurile de soare. Nu încetaţi să luaţi niciun medicament prescris fără a consulta medicul care le-a prescris!

Este recomandat să se evite expunerea la soare până se estompează arsurile solare. Expunerea la razele UV nu ar face decât să înrăutăţească lucrurile. Dacă apar vezicule pe o mare suprafaţă a corpului, însoţite de febră şi frisoane, senzaţie de ameţeală şi confuzie, apelaţi urgent la ajutor de specialitate.

Chiar dacă pielea se va vindeca, arsurile solare fiind doar temporare, efectele negative pot fi resimţite pe termen lung. Episoadele repetate de arsuri solare aduc un risc substanţial de apariţie a cancerului de piele şi de îmbătrânire prematură a pielii, astfel că că cel mai bun remediu rămâne prevenirea lor. Utilizaţi întotdeauna protecţie solară cu SPF 30 sau mai mare, purtaţi îmbrăcăminte şi ochelari de soare de protecţie şi evitaţi expunerea directă la razele UV.

Sursa foto: Clinica Hebra