Cu toate că nu este altceva decât o formațiune benignă, necanceroasă, ce poate fi tratată ușor, prin intervenții minim-invazive sau medicamentos, din cauza lipsei de informare, un fibrom uterin încă este un „bau-bau” de temut. Totuși, 2 din 4 femei între 21 și 45 de ani au fibrom uterin. Și, pentru că apare la vârsta fertilă, majoritatea femeilor se tem și că nu vor mai putea fi mame. Numai lipsa de informare este de vină pentru ideile preconcepute.

Or, e bine de știut că apariția unui fibrom uterin nu ne împiedică să avem o viață sexuală normală, să facem copii sau să trăim frumos. Dar asta numai dacă avem grijă să ne verificăm regulat starea de sănătate și să fim diagnosticate la timp! Astfel, o simplă discuție cu medicul îți poate despovăra sufletul de griji inutile, căci el va ști care dintre metodele actuale, personalizate, de tratament ți se potrivește cel mai bine. Căci tratamente există, slavă Domnului!

Cine-i vine de hac?

O vorbă veche spune că fibromul ar avea doar două leacuri: menopauza și bisturiul. Totuși, în cazul fibroamelor care se manifestă, se pot utiliza metode minim-invazive sau medicamentoase. Dar tratamentul este personalizat, diferit pentru fiecare pacientă. Teama cea mai mare este legată de pierderea „feminității”, prin îndepărtarea uterului odată cu cea a fibromului. Dar sunt extrem de puține cazurile în care se impune o asemenea intervenție. Tumorile din interiorul uterului, care dau infertilitate sau tulburări de menstruaţie, se pot îndepărta prin histeroscopie, adică prin vizualizarea endoscopică a cavităţii uterine.

Cele dinspre cavitatea abdominală, se pot elimina laparoscopic. Miomectomia reprezintă înlăturarea chirurgicală a fibromului uterin cu menținerea uterului. De ultimă generație este un medicament inovator, utilizat cu precădere în tratamentul preoperator al fibromului. Conține ulipristal acetat, o substanță care combate simptomele moderate până la severe ale fibroamelor uterine. Acest medicament controlează 90% din sângerări, reduce volumul total al fibromului, corectează anemia, reduce durerea, iar efectele persistă 6 luni după oprirea terapiei.

Fibromul uterin moare prin embolizare

Deși 90% dintre cazurile de fibrom uterin diagnosticate se pot trata minim invaziv, doar 2% dintre românce beneficiază de această metodă! Și asta pentru că nu există destui specialiști pregătiți pentru o astfel de tehnică, nici echipamente suficiente. În plus, lipsa de comunicare și de informare a femeilor face ca acestea să nu aibă acces la metodele terapeutice care le permit să-și păstreze fertilitatea. Embolizarea este terapia de primă intervenție în fibromatoza uterină. Este minim invazivă, nu presupune anestezie sau incizii, implică o recuperare rapidă, spitalizare de o zi și permite păstrarea integrității anatomice și a funcției reproducătoare

“Embolizarea înseamnă întreruperea alimentării cu sânge a fibroamelor prin metode ce țin de radiologia intervențională. Aceasta presupune injectarea de material emboligen în arterele ce asigură “hrănirea” cu sânge a fibroamelor. Anestezia este doar locală și pacienta poate pleca din spital în 24 de ore”, spune dr. Rareș Nechifor, radiolog cu competență în radiologie intervențională în cadrul Centrelor de Excelență ARES.

Chiar și cu fibrom uterin poți deveni mamă

„Operația de histerectomie este o experiență traumatizantă pentru orice femeie. Deoarece fibroamele apar, de multe ori, la vârsta fertilă, imposibilitatea de a mai avea copii aduce mari modificări în viața și comportamentul femeilor. În acest sens, soluția salvatoare se poate regăsi în varianta conservatoare laparoscopică, ideală pentru femeile care doresc conservarea uterului. Operația laparoscopică conservatoare face posibilă extirparea tumorii fără a pune în pericol uterul. Dar, pentru a nu ajunge în astfel de situaţii critice, femeile ar trebui să înveţe să meargă la un control de specialitate în fiecare an. Sunt fibroame care evoluează foarte rapid, care în câteva luni cresc foarte mult, astfel că un control făcut la timp le poate scuti de procedurile chirurgicale majore și poate ajuta la menținerea sănătății fizice și psihice.”, spune Dr. Silviu Istoc, specialist obstetrică-ginecologie, www.dristoc.ro

Sursa foto: 123rf.com