Artroplastia este una dintre intervențiile medicale care redau o viață normală. Corectează deformările și elimină durerile prin implantarea de articulații artificiale.

Se spune ca unde nu-i cap e vai de picioare. Iar acest lucru e cu atât mai mult valabil atunci când vorbim de fracturile de sold sau genunchi! Un ajutor de nădejde îl reprezintă artroplastia. Este o procedură ce readuce pacientul la viața normală, corectând deformările și eliminând durerile prin implantarea de articulații artificiale.

Un pas înaintea bolilor articulare

“Genunchiul și șoldul sunt două dintre cele mai mari articulații ale corpului. Susțin fundamental activitățile zilnice. Și asigură atât mobilitatea cât și forța. În orice mișcare pe care o facem, în lipsa durerii. Atunci când cartilajele articulare ale acestora se deteriorează, lucrurile obișnuite precum așezatul pe scaun, mersul și chiar dormitul devin mult mai dureroase și dificile. Deși aceste simptome se pot ameliora un timp cu ajutorul terapiei medicamentoase, în majoritatea cazurilor, boala avansează. Până este necesar să intervenim chirurgical cu artroplastia, procedura prin care articulația normală este înlocuită cu una sintetică.”, explică Dr. Ovidiu George Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie.

Când este recomandată artroplastia?

Implantarea protezelor constituie solutia cea mai potrivita pentru afectiuni cronice: gonartroza, artrita reumatoida si alte stari posttraumatice (in cazul genunchilor), si gonartroza sau agresiuni grave precum fractura de col femural (in cazul soldurilor), insa pacientul (in colaborare cu medicul ortoped) decide etapa in care se va realiza procedura chirurgicala in functie de intensitatea simptomelor resimtite.

Cu toate acestea, exista anumite semnale care indica necesitatea acestei interventii:

• Dureri severe insotite de rigiditate in miscare, ce nu dispar in stare de repaus sau in timpul somnului
• Deformarea articulatiilor – de regula, acestea se curbeaza spre interior sau exterior
• Inflamarea cronica a genunchiului sau soldului, care nu cedeaza pe durata administrarii tratamentului medicamentos cu rol antiinflamator

Se decontează protezele

Artroplastia este o procedură laborioasă al cărei succes depinde de o multitudine de factori: pregătirea pre-operatorie, vârsta și starea de sănătate a pacientului, abilitatea medicului chirurg, dar și respectarea regulilor post-operatorii. Cu toate acestea, rezultatele pot fi cu adevărat remarcabile. Majoritatea persoanelor care au optat pentru această intervenție nu au mai avut dureri articulare, iar calitatea vieții li s-a îmbunătățit substanțial.

Mai mult decat atat, implanturile sunt functionale chiar si dupa 15 ani de la interventie, chiar daca vor cunoaste un anumit grad de uzura, acelerat in cazul pacientilor supraponderali si care practica sporturi solicitante. In prezent, la Spitalul Sf. Constantin, protezele de sold si genunchi sunt decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate, astfel ca pacientii nostri au o sansa in plus la o viata normala.”, explică Dr. Ovidiu George Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie, Spitalul Sf. Constantin, Brașov.

Sursa foto: Shutterstock