Extractul de arnica montana se folosește sub formă de tincturi, geluri, creme sau granule pentru o mulțime de dureri și leziuni, inflamații și traumatisme. Dar arnica nu se reduce doar la aceste probleme medicale, ea poate fi folosită în multe alte afecțiuni, deoarece pricipalul ei rol este acela de a stimula resorturile de vindecare ale organismului. Rolul ei antiinflamator, analgezic și antimicrobian este deopotrivă de important.

Substanțele active din arnica montana

Oamenii muntelui foloseau pe vremuri cataplasme cu flori de arnică pentru durerile musculare și articule, pentru leziuni și vânătăi căpătate în urma loviturilor sau căzăturilor pe munte. Este surprinzător cum, în câteva ore, vânătăile încep să se retragă, iar durerile se calmează. În zilele noastre, arnica montana a fost asociată cu ibuprofenul, ba chiar poate fi mult mai eficientă decât acesta folosită în dozele optime recomandate de medicul homeopat.

Arnica ascunde 70 de substanțe benefice, dar trei dintre ele au un rol puternic și anume helenalina, flavonoizii și polizaharidele. Helenalina este unul dintre cei mai importanți compuși, cu un puternic rol antialgic și antiinflamator, flavonoizii au acțiune antioxidantă, iar polizaharidele au rol în creșterea imunității.

Când și cum se folosește remediul homeopat din arnică

Ca orice medicament, orice remediu homeopat trebuie administrat numai la indicațiile medicului specialist. În mod deosebit, remediile homeopate cu arnică au și anumite contraindicații, de aceea nu trebuie luate niciodată după ureche.

Ele au efecte imediate și benefice asupra traumatismelor minore, în urma cărora ne-am ales cu vânătăi și cucuie, asupra durerilor provocate de entorse, fracturi, întinderi musculare sau chiar după intervențiile chirurgicale. Dar este necesar consultul unui specialist, menționează dr. Cezarina Matei, medic specialist medicina de familie cu competențe în homeopatie și totodată membru al Societății Române de Homeopatie.

Dacă se lovește copilul în parc și apare o leziune, un cucui, este bună și recomandată arnica. Efectele se văd în câteva ore. Până seara cucuiul poate să dispară. Arnica este bună, dar nu se administrează după ureche și este bine să consulți înainte un medic homeopat, menționează dr. Cezarina Matei.

Contraindicațiile acestei remediu

Ca orice plantă cu substanțe puternice, arnica are și contraindicații. În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că gelurile sau cremele cu arnica nu se aplică pe leziuni deschise.

Uleiul de arnică poate fi folosit pentru a masa zonele dureroase, dar nu se folosește pe răni deschise, ulcerații și iritații puternice ale pielii. De asemenea, nu se folosește intern.

Infuzia de arnica se folosește doar extern pentru dureri articulare, pentru creșterea părului, pentru băi de picioare și chiar și pentru acnee cu anumite precauții

Arnica montana nu se recomandă niciodată celor care au probleme cu inima, tulburări de ritm cardiac, celor care suferă de ulcer, colon iritabil, boala Crohn și alte afecțiuni digestive. În mod general, ea se aplică extern, iar intern sub formă de granule, dar numai la recomandarea medicului homeopat.