Invitat special în România, Prof. Dr. Mahmoud Suleiman, medic intervenționist supraspecializat în electrofiziologie la RAMBAM MEDICAL CENTER Haifa din Israel, de la cel mai renumit spital din lume, MAYO CLINIC Rochester, din SUA, a realizat un maraton de operații în scopul tratării fibrilației atriale, de care au beneficiat pacienți diagnosticați cu FA și WPW (Sindromul Wolff-Parkinson-White).
Cum se tratează aritmiile cardiace
Fibrilația atrială reprezintă bătăile anormale, neregulate ale atriilor. Un episod de FA poate dura minute, ore, zile, săptămâni și poate deveni chiar permanentă. Se asociază cu alte afecțiuni, precum: boli coronariene, hipertensiune arterială, afecțiuni tiroidiene. “Bazându-ne pe un tratament în două etape, mai exact prin procedura Watchman și prin procedura de electrofiziologie, aritmiile cardiace pot fi vindecate complet și la noi în țară. Aceste proceduri de electrofiziologie se efectuează de mult timp în România, însă niciodată nu a fost tratat un caz atât de complex. Pacienții cu fibrilație atrială au un risc crescut de formare a trombilor în auricula atrială (apendicele atrial facand parte din atriul stang). In acea zona (auricula atriala) se formeaza peste 90% din trombi in cazul aritmiilor cardiace. Trombul poate migra oriunde si poate avea urmari grave. Daca acesta migreaza spre arterele carotidiene poate cauza atac vascular cerebral ischemic, daca migreaza spre arterele inimii (coronare) poate cauza un infarct miocardic, iar in cazul in care migreaza spre membrele inferioare poate cauza ischemie acuta de membre. De aceea, din punct de vedere medical, am abordat diferit aceasta afectiune. Tratamentul este efectuat in 2 etape. Pe de o parte ne intereseaza tratarea fibrilatiei atriale, afectiune ce se trateaza prin interventia de electrofiziologie denumita ablatie iar pe de alta parte ne intereseaza eliminarea oricaror riscuri ulterioare, astfel incat , procedura Watchman, operatia revolutionara de inchidere a auriculei atriale, conduce la eliminarea riscului de formare a trombilor. “, a spus Iulian Plescan, director operational Centrele de Excelenta ARES.
“Aceasta abordare reprezinta ultima tehnica la nivel mondial, introdusa recent, in 2014. Scopul procedurilor pe care le efectuam prin metoda minim invaziva este de a trata afectiunea pacientului, respectiv fibrilatia atriala, dar totodata de a elimina riscul complicatiilor posibile din viitor, prin inchiderea auriculei atriale”, a spus Dr. Oren Iancovici, CEO Centrele de Excelenta ARES.
Sursa foto: Flickr.com