Din vechime, se știa că apa care stă în vase de argint este curată. Unul dintre primii care a studiat eficiența argintului coloidal este chimistul britanic Henry Crookes. Acesta a remarcat în 1910: “Nu știu niciun microb care să nu fie ucis de argintul coloidal în experimentele de laborator în șase minute.

Ce este argintul coloidal

”Argintul coloidal este o suspensie de nanoparticule de argint într-un lichid, de exemplu apă distilată”, explică dr. Alexandrina Petrea, medic primar epidemiolog, medic specialist în medicină de familie, fitoterapie și apiterapie. ”Argintul coloidal este eficient împotriva a 650 de tulpini de microorganisme, bacterii, virusuri și fungi. Nanoparticulele de argint sunt eficiente împotriva bacteriilor rezistente la multiple antibiotice.

Deși, în prezent, argintul coloidal se limitează la comercializarea ca supliment alimentar, utilizarea sa în combaterea organismelor patogene este semnificativă, în special în lumina dezvoltării bacteriilor rezistente la antibiotice. În plus, argintul nu dăunează țesuturilor umane şi nici nu distruge bacteriile bune din intestin, așa cum fac antibioticele și alte medicamente”, observă specialistul.

Argintul coloidal pentru uz extern

Argintul coloidal poate fi folosit și pentru uz extern. ”Este un antiseptic nedureros care poate fi aplicat pe zone sensibile fără a provoca usturimi – pe tăieturi, escare, plăgi deschise, în nări pentru nas înfundate și chiar în ochii unui bebeluș, deoarece nu distruge celulele tisulare. Pulverizat pe suprafețe cu arsuri le vindecă rapid, fără să rămână cicatrici.

Citește și: 5 ingrediente naturale care protejează scalpul

Cum se administrează

”Doza se va corela cu concentrația produsului folosit și gravitatea afecțiunii. De asemenea, ar fi necesar, în cazul utilizării în doze mai mari și pe perioade mai îndelungate, să se asocieze cu aur coloidal, pentru menținerea unei stări de echilibru, știut fiind faptul că argintul creste receptivitatea, iar aurul mărește controlul la nivel psihic și subtil”, spune specialistul. În general, poți folosi produse standardizate, conform indicațiilor din prospect, dar cel mai bine este să vorbești cu medicul curant pentru a stabili un plan de tratament personalizat.

Când e indicat

Argintul coloidal este cunoscut pentru stimularea sistemului imunitar și pentru că ajută organismul să se vindece singur. Suplimentul alimentar poate ajuta la vindecarea rănilor, poate îmbunătăți afecțiunile pielii și poate preveni sau trata boli precum gripa, pneumonia, herpesul, infecțiile oculare, zona zoster. Multe dintre aceste afirmații au fost susținute de studii de laborator în care s-a dovedit că argintul coloidal exercită efecte puternice antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii. Încă nu au fost făcute studii care să dovedească acțiunea concretă asupra organismului.

Citește și: Scapă de bacteriile rezistente la antibiotice prin metode naturale

Interacțiuni medicamentoase ale argintului coloidal

Argintul coloidal interacționează cu o serie de medicamente, prin reducerea eficacității acestora, prin creșterea efectelor secundare sau prin afectarea funcției hepatice pe măsură ce medicamentul este metabolizat. Interacțiunile posibile includ: medicamente pentru aritmii cardiace, antifungice, medicamente pentru tratarea problemelor tiroidiene, pentru tulburări autoimune și pentru tratarea artritei reumatoide, antibiotice chinolonice și cu tetraciclină, medicamente statinice pentru colesterol și paracetamol. De aceea, dacă dorești să iei argint coloidal, este bine să-ți întrebi medicul, chiar și pentru utilizare pe termen scurt.

Argintul coloidal, eficient împotriva infecțiilor

”Argintul coloidal este indicat pentru toate vârstele, inclusiv pentru bătrâni și copii. Este, între altele, eficient împotriva infecțiilor bacteriene – precum infecțiile streptococice ale gâtului – a virusurilor precum cel gripal și a infecțiilor cu fungi, precum Candida. Este utilizat cu succes și în cazuri de eczeme pustuloase ale scalpului, osteomielită, furuncule, erizipel și alergii. Stimulează regenerarea celulară, de exemplu, stimulează celulele care formează osul (celule STEM), stimulează vindecarea pielii și a altor țesuturi moi.

Un efect aparte al argintului colidal ionic 77 ppm este decalcifierea glandei pineale. Contraindicații există doar în cazul persoanelor care prezintă alergie la argint. Recomand precauții în cazul celor care au observat ca li se înnegresc bijuteriile de argint pe care le poartă de obicei, din cauza acidității crescute a corpului. În aceste cazuri, să se consume doar jumătate din doza recomandată. Este obligatoriu ca înainte de administrare să bei apă pentru că este foarte importantă hidratarea și eliminarea agenților patogeni”, spune dr. Alexandrina Petrea.  

Sursa foto: 123rf.com