Conține o substanță numită capsaicină, care reduce durerea și inflamațiile în afecțiuni precum lumbago, artrita, durerile generalizate de mușchi și articulații. Stimulează circulația sangvină și eliminarea toxinelor din corp. Este de ajutor în tratarea laringitei. Nu trebuie administrat în același timp cu medicamente antihipertensive sau cu anumite antidepresive. Nu este recomandat în sarcină, alăptare și afecțiuni gastrice (ulcer, gastrită).
Stimulent digestiv
Ca stimulent digestiv se iau, la nevoie, între 0,3-1 ml de tinctură de ardei iute de trei ori pe zi, diluat în 50 ml apă. Se poate face un ceai prin infuzarea timp de 10 minute a unei lingurițe de plantă și frunze uscate la o cană de apă clocotită. Se pune deoparte și se bea o lingură de infuzie amestecată într-o cană de apă călduță, când este necesar. Pentru laringite se face gargară cu tinctură diluată în apă. În tratamentul durerilor musculare și articulare, al iritațiilor pielii și al degerăturilor se aplică creme și unguente cu extract de ardei iute pe zona afectată.
Ardeii iuți pot fi culeși din iunie pana în septembrie, pe măsură ce se coc. Îi mai poți lua și la ghiveci și poți avea ardei proaspeți tot timpul anului, chiar dacă stai la bloc, sau pot fi conservați în oțet.
Photo credit: Heather Clemons / Foter / CC BY-ND
Vezi și care este cea mai bună reteta de dulceata de ardei iute