Boala nu ține cont de statut, de celebritate sau de avere. Cancerul de sân atacă fără milă, iar diagnosticul pus târziu nu face decât să reducă șansele de vindecare. Așadar, e bine să cunoști simptomele cancerului la sân și să mergi la medic imediat ce observi ceva în neregulă!

Multe femei ezită să meargă la medic din cauza… rușinii

Nu din lipsa banilor, nu de frică, nici din lipsă de timp, ci din cauza rușinii nu merg peste 60% dintre femeile chestionate la medic, pentru a-și verifica sănătatea sânilor, arată un studiu realizat de Avon pe 19.000 de feme. Același studiu a scos la iveală că aproape un sfert dintre femei cred că un nodul la sân este singurul semn vizibil al cancerului de sân.

Participantele au fost rugate să identifice 10 dintre cele mai comune simptome ale cancerului mamar, însă doar 2% dintre ele au putut face asta. Majoritatea femeilor nu realizează că stilul de viață dezechilibrat sau consumul de alcool crește semnificativ riscul de cancer la sân, iar două treimi dintre ele nu știu că mișcarea zilnică le protejează de această maladie.

Cancerul la sân este a doua cauză de mortalitate în rândul femeilor, una din opt femei find diagnosticată în prezent cu această boală cruntă.

Octombrie, Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului la Sân

Chiar dacă este important să punem accent pe prevenție, să cunoaștem simptomele cancerului la sân și să încurajăm femeile să meargă la medic atunci când observă ceva neobișnuit, nu trebuie să uităm nici de femeile care primesc acest diagnostic și să celebrăm reușita pe care acestea o obțin în lupta contra cancerului.

În scopul sprijinirii femeilor diagnosticate cu cancer la sân, fotograful Ami Barwell a imortalizat 14 femei diagnosticate cu cancer mamar. Dintre ele, unele sunt sub tratament, iar altele au suferit deja o mastectomie care le-a lăsat pe corp cicatrici adânci, dar care elogiază puterea lor de a răzbi în această luptă cu cancerul. Colecția de fotografii, numită Mactectomy, celebrează viața femeilor cu mastectomie și frumusețea naturală a acestora. Cu alte cuvinte, cicatricile lăsate de mastectomie nu trebuie să știrbească fericirea femeii, dragostei ei față de propriul corp sau sex-apeallul ei.

Amy Barwell a fost inspirată de mama ei, Sue, care la rândul ei a fost diagnosticată cu cancer la sân și a fost nevoită să facă mastectomie, radioterapie și chimioterapie.

„Prin acest proiect fotografic, am vrut să arăt lumii că femeile sunt puternice și că pot fi la fel de frumoase și fără sâni. Stand up to Cancer [n. red. – campania din care face parte colecția de imagini] înseamnă solidaritate cu semenii tăi și ambiție de a lupta cu această boală nemiloasă. Fotografiile ilustrează femei care, în ciuda greutăților prin care au trecut, au rămas puternice, fericite, sexi”, a declarat Amy.

Vezi mai jos galeria foto cu imaginile emoționante.

FOTO: Ami Barwell/Stand Up To CancerSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Simptomele cancerului la sân: 10 semne la care să fii atentă

Femeile trebuie să înceapă să-și verifice sânii începând cu vârsta de 20 de ani. Nu doar un nodul poate semnala cancerul de sân! Există multe alte indicii care îți pot da de bănuit:

  • modificarea dimensiunii și formei sânului, în afara perioadei menstruației sau în timpul sarcinii
  • sfârc plat sau inversat
  • roșeață, iritații și vezicule apărute pe sâni
  • secreții mamelonare
  • adâncituri
  • umflături la subraț
  • modificări ale texturii pielii (aspect de coajă de portocală)
  • durere constantă la nivelul sânilor
  • vene proeminente pe sâni
  • nodul la sân

Dacă observi unul sau mai multe dintre aceste simptome, programează-te urgent la medic pentru investigații amănunțite! Cu cât cancerul la sân este depistat mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Sursa foto: 123rf.com