De ce apare edemul și ce este el? Edemul este o inflamație vizibilă a pielii. De obicei, apare la nivelul piciorelor și al gleznelor, dar poate apărea și la alte organe și părți ale corpului, cum a fi mâinile sau fața. Cele mai afectate de această problemă sunt femeile însărcinate și persoanele în vârstă.
De ce apare edemul?
Umflătura este cauzată de acumularea excesivă de lichid sub piele, în spațiile dintre țesuturi. Edemul poate avea mai multe cauze. Cele mai importante sunt probleme circulatorii, limfatice sau ale rinichilor. Mai poate indica faptul că există afecțiuni hepatice, tiroidiene sau ale sistemului limfatic. În alte cazuri este vorba doar de o acumularea de lichid datorată greutății în exces, sedentarismului sau îmbrăcăminții prea strâmte. Poate fi vorba, în multe cazuri de limfedem primar sau de lifmedem secundar.
De ce apare edemul? Afecțiuni care îl provoacă
Edemul piciorului poate fi cauzat de o inflamare a țesuturilor din această zonă. Poate fi un răspuns normal la rănire sau la o anumită afecțiune. De exemplu, umflătura este un simptom al artritei reumatoide. Alte afecțiuni care cauzează inflamația picioarelor sunt: ruptura tendonului lui Ahile, leziunile ligamentelor încrucișate ale genunchiului, chistul Baker, fractură, celulita infecționasă, gută, infecție sau rănire a piciorului, bursita genunchiului, osteoartrita, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat.
De ce apare edemul? Alte cauze ale edemului
– statul îndelungat în picioare sau pe scaun, mai ales la temperaturi înalte. Se știe că acesta apare mai des la persoanele care zboară timp de mai multe ore cu avionul;
– deshidratarea;
– consumul prea mare de lichide și/sau sare;
– menopauza;
– nivelul scăzut de proteine din sânge cauzat de malnutriție, afecțiuni ale ficatului sau rinichilor. În cazul în care nivelul de albumină (o proteină din sînge) este prea scăzut, au loc scurgeri de sânge în țesuturi și apare edemul;
– înțepături de insecte.
Citește și: Varicele în timpul sarcinii: cauze, simptome și tratament
Ce poți să faci când suferi de edem
-
Renunță la consumul de sare;
-
Bea doi litri de apă pe zi, dar evită consumul excesiv de lichide;
-
Încearcă să slăbești, dacă este cazul;
-
Fă mișcare în mod regulat;
-
Ține picioarele mai sus decât nivelul corpului, din când în când;
-
Poartă ciorapi speciali;
-
Nu sta jos sau în picioare prea mult timp o dată;
-
Evită temperaturile extreme: nu face băi fierbinți, nu merge la saună;
-
Poartă îmbrăcăminte adecvată, nu excesiv de strâmtă;
-
Practică exerciții cu picioarele în timp ce stai pe scaun;
-
Masează-ți picioarele;
-
Evită fumatul și consumul de alcool.
Citește și:
- Problemele cu hormonii îți schimbă viața. Iată ce ai de făcut
- De ce apare hemoragia digestivă?
- Gleznele umflate nu trebuie ignorate. Pot fi semne de boală
Sursa foto: 123rf.com