Acestea reprezinta doar câteva dintre problemele de sănătate orală care pot afecta calitatea vieţii unei persoane şi care, în acelaşi timp, ar putea fi tratate cu succes prin intermediul tratamentului ortodontic.

Aparatul dentar tratează 5 probleme ale dinţilor

1.Dinţii înghesuiţi

Dinţii înghesuiţi reprezintă principala problemă a copiilor şi adulţilor care caută o soluţie în ortodonţie. Conştienţi că, pe lângă aspectul inestetic şi afectarea imaginii de sine, pot apărea şi probleme dentare din cauza dificultăţilor de periere a danturii.

În cazul în care dinţii sunt aglomeraţi sau prea apropiaţi poate fi dificil chiar şi pentru medicul specialist să-i cureţe în mod corespunzător. Dacă dantura nu va fi curăţată corespunzător, este favorizată depunerea de placă pe dinţi. Ceea ce poate determina apariţia cariilor dentare şi a gingivitei. Tratamentul ortodontic este cel care ne poate feri de aceste riscuri prin îndreptarea şi alinierea dinţilor.”, explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Există situaţii în care alinierea dentară şi corectarea ocluziei se pot face fără extracţii dentare. Însă alteori acestea sunt inevitabile. Extracţiile dentare pot fi evitate dacă în copilărie este purtat un aparat dentar mobil. Care să lărgească maxilarele, astfel încât dinţii să aibă suficient spaţiu pentru a se alinia corect.

2.Dinţii cu spaţii între ei

Moştenirea unui maxilar prea mare de la un părinte şi a unor dinţi prea mici de la celălalt duce la apariţia unor spaţii interdentare. În care pot intra alimente, care presează gingia.

Dacă aţa dentară nu este folosită zilnic, este foarte posibil ca resturile de mâncare să rămână între dinţi zile sau săptămâni. Înainte ca saliva să le înlăture. Între timp, bacteriile vor ataca acele resturi. Favorizând depunerea de placă şi dezvoltarea de probleme cum ar fi carii, inflamarea gingiilor sau retracţia gingivală.

În astfel de cazuri, unele persoane caută o soluţie rapidă, cum ar fi faţetele dentare. Acestea, însă, necesită şlefuire, chiar şi uşoară, a dinţilor, pot fi mai inestetice, deoarece dinţii vor ieşi prea laţi, pentru a acoperi spaţiile, şi, în plus, sunt mai costisitoare decât aparatul dentar cu care s-ar apropia dinţii unii de ceilalţi şi care ar putea aduce rezultatele dorite fără a acţiona într-un mod invaziv asupra danturii., explică specialistul ortodont.

3.Dinţii aflaţi prea în faţă sau prea în spate

Această poziţie neobişnuită a danturii este, în mod invariabil, asociată cu o ocluzie (muşcătură) incorectă, care poate produce în timp parodontoză. “Dacă aceste cazuri nu sunt tratate cât mai devreme în copilărie, tratamentul la adult devine mai dificil, deoarece de cele mai multe ori apar şi modificări de dezvoltare a mandibulei, care sunt mai greu de corectat”, atenţionează doamna doctor Mihaela Dan.

4.Dinţii blocaţi în os

Cel mai frecvent caninul, în special la copii, foarte rar la adulţi, poate rămâne blocat în os. Caninul de lapte poate rămâne prezent pe arcadă sau poate cădea de la sine.

Tratamentul ortodontic prin care poate fi tratată această problemă presupune o intervenţie chirurgicală minimă pentru a lipi pe canin un lănţişor, cu ajutorul căruia să fie tras la aparatul dentar fix, până la locul lui normal de pe arcadă.

5.Lipsuri dentare

Sunt situaţii în care dinţii lipsesc din naştere (anodonţie), au fost pierduţi în urma unui traumatism sau extraşi ca urmare a cariei şi complicaţiilor acesteia.

Indiferent de situaţie, aparatul dentar este de foarte multe ori soluţia cea mai potrivită pentru închiderea acestor spaţii, pentru a evita implantul dentar sau şlefuirea dinţilor vecini şi realizarea unei lucrări protetice. În plus, extracţiile dentare vechi pot produce migrări ale dinţilor vecini, care trebuie readuşi pe poziţia corectă cu aparat dentar.”, spună doamna doctor Mihaela Dan.

Aşadar, aparatul dentar tratează probleme grave. Dacă vă regăsiţi în una din aceste situaţii este timpul să cereţi sfatul unui medic ortodont. Acesta care poate diagnostica problema, recomandând un plan de tratament potrivit.

Sursa foto: 123rf.com