Îşi doresc nespus de mult dinţi drepţi şi sănătoşi. Dar mulţi adulţi se resemnează cu diferite probleme ale danturii. Și asta pentru că sunt convinşi că tratamentul ortodontic este eficient doar în cazul persoanelor foarte tinere.Or, acesta este doar unul dintre miturile care ne ţin departe de aparatul dentar la adulți. Tratamentul ortodontic este o opţiune sigură şi cu rezultate garantate pentru pacienţii de toate vârstele.

Aparatul dentar la adulți nu e un mit

Fie influenţaţi de convingerile greşite ale celor din jur, fie din cauza unor prejudecăţi personale bine înrădăcinate, se întâmplă adesea să nu luăm tot ce este mai bun de la viaţă. Aşa se întâmplă și în ceea ce privește aparatul dentar la adulți. Oamenii cred că aparatul dentar nu mai poate aduce rezultate la vârsta lor. Cred că este foarte dureros sau că tratamentul durează prea mult. Dar specialiştii ne asigură că acestea sunt doar mituri. Și, din păcate, împiedică multe persoane să obţină dinţi drepți, aliniaţi, o muşcătură corectă. Iar asta înseamnă, pe scurt, sănătatea cavităţii bucale.

Miturile ne împiedică să fim sănătoși

„La vârsta mea nu se mai pot îndrepta dinţii”

Acesta pare a fi cel mai frecvent întâlnit mit şi, din păcate, cel mai dăunător. Deoarece descurajează din start orice persoană care ia în calcul îndreptarea dinţilor cu ajutorul tratamentului ortodontic.

„În ultimii ani, numărul pacienţilor mei adulţi a crescut la 35% din totalul pacienţilor. Totuși, încă există foarte multe persoane convinse că aparatul dentar la adulți nu funcţionează. Este adevărat că la copii oasele sunt mai moi, în formare, iar dinţii se deplasează mai uşor. Dar adulţii după 30 ani, în special femeile, încep să piardă calciu. Iar densitatea osoasă scade. Astfel, dinţii se deplasează prin os chiar şi după vârsta de 60 ani. Organismul uman funcţionează după aceleaşi legi biologice toată viaţa. Prin urmare, ideea că aparatul dentar nu ar fi eficient odată cu înaintarea în vârstă este una greşită.”, spune dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont, Clinica Orto-Implant Expert.

„Tratamentul o să dureze mult”

Aceasta este o altă convingere greşită. „În cazul adulţilor, se întâmplă foarte rar ca tratamentul ortodontic să dureze mai mult de 2 ani. Acest lucru e posibil numai în cazurile grave. În general, durata purtării aparatului dentar la adulți este de 6-18 luni. Uneori, pentru că anumite probleme nu au fost rezolvate în copilărie, este posibil ca la adult să fie necesară asocierea aparatului dentar cu tratamentul chirurgical. Acesta este motivul pentru care toţi părinţii sunt încurajaţi să ceară sfatul medicului specialist ortodont încă de când copilul împlineşte 7 ani, adică de la erupţia primilor dinţi permanenţi.”, explică specialistul ortodont.

„Aparatul dentar este inestetic”

Deşi întâlnită mai rar la adulţi decât în cazul tinerilor, aceasta temere poate fi depăşită prin optarea pentru una din numeroasele alternative mai puţin vizibile ale aparatului dentar: bracketuri ceramice, bracketuri de safir, aparate linguale sau tehnica Invisalign (o serie de gutiere transparente care îndreaptă dinţii din aproape în aproape).

„De obicei adulţii au maturitatea de a pune pe primul plan beneficiile pe care tratamentul ortodontic le aduce pentru sănătate. Acestea sunt: reducerea riscului de parodontoza din cauza forţelor anormale transmise de o ocluzie incorectă, reducerea riscului de carie din cauza înghesuirilor dentare care nu permit pătrunderea periuţei şi a atei dentare între dinţi. Bineînţeles că nici rezultatul estetic final şi aspectul pe parcursul tratamentului nu sunt de neglijat. Așa că există o paletă largă de alternative, mult mai plăcute din punct de vedere estetic decât clasicul aparat dentar metalic.”, asigură doamna doctor Mihaela Dan.

„Am lucrări şi implanturi dentare, deci nu mai pot purta aparat dentar”

Deşi recomandarea specialiştilor este ca orice lucrare definitivă să fie realizată după scoaterea aparatului dentar, când se definitivează nouă ocluzie, în unele situaţii lucrările dentare sunt păstrate. Deoarece aparatul se poate lipi pe ele. Iar dacă ocluzia (muşcătura) nu este modificată pe acea zonă, se vor potrivi perfect şi pe situaţia de la finalul tratamentului. Alteori lucrările sunt înlocuite cu unele separate, provizorii. Iar spaţiile pe care le acopereau sunt folosite pentru alinierea dinţilor rămaşi. Implanturile dentare existente nu sunt cuprinse în aparat. Deoarece nu este recomandat să se aplice niciun fel de forţe la nivelul lor.

„Am un zâmbet frumos, nu am nevoie de aparat dentar”

La adult, tratamentul nu urmăreşte doar îmbunătăţirea aspectului estetic. „În situaţia în care există extracţii dentare, dinţii vecini spaţiului liber migrează şi se înclină. Pentru a evita parodontoza la nivelul lor şi pentru a putea realiza lucrări dentare sau implanturi corecte, rezistente în timp, aceştia trebuie aduşi în axul corect cu ajutorul aparatului dentar.”, explică specialistul ortodont.

„Aparatul dentar la adulți este dureros”

Uneori, acest mit este bazat şi pe amintirile neplăcute din copilărie ale unora dintre cei care au purtat aparat dentar mobil, în urmă cu 20-25 ani. Din fericire, ortodonţia a făcut progrese mari. Multe lucuri s-au schimbat. Iar un medic specialist va putea demonstra acest lucru.

„Este adevărat că în primele zile după aplicarea aparatului dentar există un disconfort cauzat de faptul că bracketurile încep să acţioneze, iar buzele şi obrajii nu sunt încă obişnuite cu prezenţa lor. Deşi cei mai mulţi dintre pacienţi afirmă că acest disconfort este suportabil, el poate fi înlăturat, la nevoie, prin administrarea de antialgice şi prin aplicarea de ceară. Activările lunare produc doar o senzaţie de tensiune timp de una-două zile, însă acest disconfort este incomparabil cu beneficiile imense pe care le aduce un tratament ortodontic urmat cu responsabilitate de către pacient.”, explică doamnă doctor Mihaela Dan.

Aşadar, acestea sunt cele mai frecvente mituri din cauza cărora multe persoane au spus „nu” tratamentului ortodontic şi au refuzat în mod inconştient şansa de a avea un zâmbet perfect şi sănătos. Pentru a evita ca acest lucru să se repete, este recomandat ca orice temere cu privire la aparatul dentar să fie discutată cu un medic specialist, care va găsi soluţia potrivită pentru fiecare pacient în parte.

Sursa foto: 123rf.com