Persoanele care poartă aparatul dentar în perioada de izolare la domiciliu nu mai pot efectua vizitele regulate la medic. Acestea sunt necesare pentru controlul și activarea aparatului dentar. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, are câteva sfaturi prin care pacienții vor reduce riscul apariției unor inconveniente. Așa vor trece cât mai ușor peste această perioadă, păstrând totodată rezultatele obținute până acum.

Aparatul dentar în perioada de izolare. Ce faci când nu mai poți merge la vizitele la stomatolog

Având în vedere că activitatea cabinetelor stomatologice este suspendată temporar, vizita de rutină la medicul ortodont pentru controlul lunar (activarea periodică) al aparatului dentar devine imposibilă fără încălcarea legii, deoarece nu se încadrează în categoria urgențelor medicale (sângerare, infecție și dureri intense care nu se ameliorează la administrarea de medicamente).

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, a enumerat câteva reguli prin care pot fi evitate problemele de ordin ortodontic, dar și soluții pentru eventualul disconfort pe care l-ar putea produce aparatul dentar fix (brackeții) în această perioadă:

  1. Cum întreții aparatul dentar în perioada de izolare. Evită alimentele dure sau lipicioase

Acum, mai mult ca oricând, este necesar să evitați consumul acestor alimente care ar putea dezlipi bracketuri sau deforma arcul (sârma) deoarece acest lucru poate crea disconfort, iar în unele cazuri, poate afecta eficiența aparatului dentar și obținerea rezultatelor dorite.

“Dacă totuși un bracket dezlipit sau o sârmă zgârie, luați legătura cu medicul ortodont, care va evalua situația și va oferi sfatul potrivit, adaptat situației dvs. Dacă mai aveți ceară primită la începutul tratamentului pentru a vă ușura acomodarea din primele zile, o puteți folosi sau puteți cumpăra o altă ceară din farmacie”, recomandă specialistul ortodont.

2.Cum întreții aparatul dentar în perioada de izolare. Evită colorarea elasticelor

Deși nu constituie o urgență, ingălbenirea elasticelor poate fi o problemă destul de deranjantă. Pentru a o preveni este indicat să evităm atât alimentele și băuturile care colorează elasticele, dar și fumatul – care pe lângă colorarea elasticelor afectează și capacitatea plămânilor de a se apăra în fața infecției COVID-19).

3. Păstrează igiena

Păstrați o igienă foarte bună – pentru a preveni dezvoltarea gingivitei și a reduce riscul apariției petelor sau, în cazuri excepționale, chiar și a cariilor.

4. Respectă indicațiile medicului

Purtați cu conștiinciozitate elasticele intraorale (interarcadice) pe care vi le-a dat medicul dvs. Dacă le-ați terminat, este recomandat să luați legătura cu medicul ortodont care să va informeze dacă mai este necesar să le purtați și să încerce să vă trimită altele prin curier.

Citește și: Aparatul dentar pentru adulți are nevoie de îngrijiri speciale

 

Aparatul dentar în perioada de izolare. Ce faci dacă s-a deteriorat gutiera

Dacă ați încheiat deja tratamentul ortodontic, iar în perioada de izolare la domiciliu ați pierdut/deteriorat gutiera de contenție, cu fiecare zi care trece riscul de revenire a dinților în poziția inițială crește.

“În această situație trebuie să sunați de urgență medicul ortodont. Dacă acesta are un model (mulaj) de rezervă al dinților dvs. de la finalul tratamentului ortodontic, ar putea încerca realizarea unei gutiere noi în laborator (în situația în care acestea sunt deschise) și livrarea ei prin curier, deoarece acest lucru nu presupune interacțiune directă cu pacientul”, spune Dr. Mihaela Dan.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Aparatul dentar în perioada de izolare. Depășirea situației de criză

Așadar, desi continuarea tratamentul cu aparat dentar este mai dificilă în această perioadă, importantă este păstrarea rezultatelor obținute până în acest moment, pentru a relua procesul odată cu depășirea situației de criză.

“Fiecare medic va fi alături de pacienții săi pentru a răspunde la eventuale întrebări și a oferi suport în gestionarea oricăror situații care ar putea apărea. Totodată, în toată această perioadă de izolare, principala noastră preocupare este de a găși cele mai bune soluții pentru ca, la reluarea activității, personalul medical și pacienții să fie protejați în fața acestui tip de virus foarte agresiv. Măsurile de sterilizare și dezinfecție, cărora le acordam o atenție deosebită și până acum, vor fi completate cu achiziționarea de lămpi cu ultraviolete care să sterilizeze aerul și suprafețele, precum și a altor echipamente de protecție. Fără discuții este că stabilirea unor proceduri foarte stricte a devenit prioritatea fiecărui medic responsabil”, a completat Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.

Sursa foto: 123rf.com