Anxietatea se vindecă? Atunci când suferi de anxietate, pare că nu mai ai speranța să te vindeci. Să ai îndoieli și gânduri contradictorii în fața unor evenimente noi, neașteptate sau nedorite în viața ta este firesc. Să fii îngrijorat este cât se poate de normal. Însă atunci când neliniștea provocată de astfel de gânduri nu mai este doar o stare mentală, ci cuprinde întreg corpul  este foarte posibil să suferi de o tulburare de anxietate.

Citește și: Anxietatea la copii – cum îți dai seama că micuțul tău suferă

Cum se manifestă anxietatea

Pe lângă teama pe care o simți, ai anumite simptome fizice:

  • inima îți bate mai puternic,
  • respirația devine sacadată sau prea accelerată,
  • mușchii se încordează,
  • transpiri sau ai senzații reci,
  • ai furnicături în stomac etc.

Anxietatea se vindecă? E normal să-ți fie teamă

În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, anxietatea poate fi o considerată o reacție naturală a corpului în fața stresului, o reacție normală la pericol. Este răspunsul automat de ”luptă sau fugi” care este declanșat atunci când te simți amenințat, sub presiune sau când te confrunți cu o situație provocatoare, precum un interviu de muncă, un examen sau prima întâlnire.

“Asemenea fricii, cu moderație, anxietatea nu este neapărat un lucru rău. Te poate ajuta să rămâi alert și concentrat, te impulsionează să treci la acțiune și poate fi un factor motivator în rezolvarea problemelor. Dar când anxietatea este constantă și/sau copleșitoare – când grijile și temerile interferează constant cu relațiile și cu viața ta de zi cu zi – probabil că ai trecut linia de la anxietatea normală pe teritoriul unei tulburări de anxietate. Deoarece o tulburare de anxietate este formată, în general,  dintr-un grup de afecțiuni conexe, mai degrabă decât dintr-o singură tulburare, simptomele pot varia de la o persoană la alta. Un individ poate suferi de atacuri de anxietate intense, care lovesc fără avertisment, în timp ce la altul intervine panica când este nevoit să petreacă timp în activități sociale. Altcineva se poate lupta cu o frică paralizantă de a conduce sau cu gânduri incontrolabile, intruzive. În același timp, sunt foarte mulți oameni care trăiesc  într-o stare constantă de tensiune și îngrijorare de orice și din orice”, explică Eugen Popa.

Citește și: Suntem mai fericiți când suntem la mare! Și nu doar pentru că suntem în concediu

6 tipuri de anxietate ne afectează viața

Specialistul afirmă că sunt 6 tipuri de anxietate, printre care: fobiile, tulburările de panică, tulburările obsesiv-compulsive, reacţii acute la stres, tulburări de stres posttraumatic și anxietate generalizată.

Cele mai frecvente semnele și simptomele comune de anxietate includ: stare de neliniște și  încordare, senzația de  pericol iminent, de panică, o frecvență cardiacă crescută, respirația rapidă (hiperventilație), transpiraţie, tremurături, stare de oboseală, lipsă de energie, probleme de atenție și concentrare, probleme cu somnul, probleme gastrointestinale, dificultăți în controlul stării de îngrijorare, dorința de a evita lucrurile care declanșează anxietatea.

Citește și: Cum să scap de anxietate?

Anxietatea se vindecă? Află ce spune specialistul

“Deși o tulburare de anxietate poate fi debilitantă, împiedicându-te să trăiești viața pe care ți-o dorești, este important să știi că tulburările de anxietate sunt printre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală și sunt foarte tratabile. Odată ce ai înțeles tulburarea de anxietate, există pași pe care îi poți face pentru a reduce simptomele și a recâștiga controlul asupra vieții tale. Spre exemplu, persoanele care au tulburarea de anxietate generalizată manifestă o grijă excesivă pentru mai multe evenimente şi activităţi într-un mod aproape neîntrerupt. Persoanele care suferă de anxietate generalizată tind să se aștepte tot timpul la dezastre, “pun răul în față”, nu se pot opri să se îngrijoreze în legătură cu serviciul, familia, relația, copilul etc. Adesea aceste griji sunt nerealiste sau disproporționate față de situația reală. Activitățile cotidiene devin o sursă permanentă de îngrijorare, cauzând o stare continuă de frică”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.

Citește și: Meloterapia, vindecare simplă și fără durere!

Anxietatea se vindecă! Cum se tratează anxietatea

Dacă te confrunți cu o anxietate ușoară, cu episoade periodice dar scurte de anxietate, iată ce poți face pentru a prevenire și detensionare:

1. Tehnici de relaxare pentru reducerea anxietății:

Activitățile simple pot ajuta la calmarea simptomelor mentale și fizice ale anxietății. Meditația, rugăciunea, exerciții de respirație, sportul, un somn lung, plimbările în natură etc. pot ajuta.

2. Anxietatea se tratează prin exerciții de înlocuire a gândurilor negative cu cele pozitive:

Fă o listă cu gândurile negative care ar putea să apară în timpul momentelor de  anxietate și încă o listă lângă să conțină gânduri pozitive, credibile pentru a le înlocui pe cele negative. Folosește-o de fiecare dată când te simți cuprins de anxietate sau îngrijorare în exces. În timp aceste gânduri pozitive, vor apărea singure pentru a liniști mintea.

3. Crearea unui scenariu pozitiv

Crearea unei imagini mentale a înfruntării cu succes și a cuceririi unei frici specifice poate ajuta, de asemenea, atunci când simptomele de anxietate au o cauză clară.

4. Anxietatea se vindecă prin comunicare

Vorbește despre anxietatea  cu persoane de încredere,  care îți pot oferi sprijin. Nici neacceptarea, nici evitarea nu te vor ajuta în lupta cu monstrul interior, este important să îți accepți și să îți asumi momentele de anxietate.

5. Exercițiu fizic combate anxietatea

Sportul te va ajuta să-ți îmbunătățești imaginea de sine. În plus, eliberează substanțe chimice în creier care declanșează sentimente pozitive. Anxietatea se vindecă, iar sportul este o metodă bună de a o combate.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com