„Aceste scenarii erau făcute și ca proceduri și ca protocoale demult. Vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie ușoară și medie să fie tratați acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte și de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie ușoară vor merge chiar în spitale și vor îngriji bolnavii”, a declarat Tătaru vineri, întrebat ce modificări se vor face când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate de COVID-19.

Potrivit ministrului Sănătății, persoanele care vin la spital cu o infecție respiratorie și vor avea test negativ la gripă vor fi testate și pentru coronavirus.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că a observat că unele anchete epidemiologice realizate în cazul unor bolnavi de Covid-19 au fost incomplete sau nu au urmărit contacţii şi la un moment dat se pierd. El a mai spus că nu îl încălzeşte cu nimic să vadă că sunt stocuri de medicamente, dacă acestea nu sunt acolo unde trebuie şi crede că trebuie schimbat managementul locale al unităţilor sanitare.

“Voi accentua mai mult pe acele protocoale care trebuie respectate la nivel local, se vor face iar instruiri, echipamente de protecţie, aparatură care trebuie la nivel local, începând cu spitalele de fază 1, fază 2 şi apoi fază 3, o recăpătare a încrederii personalului medical în el însuşi, o testare care trebuie făcută conform anchetelor epidemiologice dacă aceste anchete epidemiologice vor fi corecte şi ample. Din ce am putut observa, am văzut anchete terminate la jumătate sau incomplete care nu urmăresc cazurile în sine, nu urmăresc contacţii în sine şi care se pierd la un moment dat”, a spus ministrul Sănătăţii.

Vezi și Epidemiolog chinez: ”Coronavirusul ar putea bântui Europa pentru următorii doi ani”

Citește și: