Căderea dinților este una dintre acele probleme cu care nu ne-am aștepta niciodată să ne confruntăm. Și sunt șanse nici să nu fie nevoie. Studiile demonstrează că boala ar trebui prevenită încă din primii ani de viață. Iar studiul realizat de The National Health and Nutrition Examination Survey arată că adulții cu vârste între 40-64 de ani au de suferit din această cauză, spre deosebire de tineri. Mai mult, cercetătorii atenționează că este esențial ca metodele de prevenție ale acestei boli să fie aplicate cât mai rapid, poate chiar din primii ani de viață.

Mâncarea mănâncă dinții

Înaintarea în vârstă aduce cu sine, de cele mai multe ori, probleme precum căderea dinților. Dar și alimentele pe care le consumăm, obezitatea și alte boli sistemice pot cauza căderea dinților și la vârste mai mici. O dietă săracă în nutrienţii esențiali poate compromite sistemul imunitar al organismului, îngreunând capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor. Deoarece boala parodontală debutează cu infecţie, nutriţia proastă poate agrava starea gingiilor. În plus, cercetările au demonstrat că obezitatea creşte considerabil riscul de boală parodontală. Bolile sistemice interferează cu sistemul inflamator al organismului şi pot agrava starea gingiilor. Acestea din urmă, ignorate, netratate la timp, slăbesc rezistența dintelui încă de la rădăcină, facilitând căderea dentară.

Medicamentele duc la căderea dinților

Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, contraceptivele orale şi anumite medicamente pentru inimă pot afecta sănătatea orală. În unele cazuri duc chiar la pierderea dinților. În aceste grupe de medicamente există niște substanțe care dăunează sănătății gingiilor. De aceea, este important ca medicul stomatolog să cunoască medicamentația pe care o urmează pacientul, ca să poată aplica tratamentul corespunzător.

Melnic Ion-specialist in chirurgie dento-alveolara_low res

Dr. Ion Melnic, specialist chirurgie dento-alveolară

„Dat fiind faptul că tot ceea ce consumă pacientul are un efect direct asupra sănătății sale dentare, fiecare consultație începe cu anamneza. Este important ca pacienții să descrie tot istoricul său medical, care au fost problemele principale cu care s-a confruntat, ce tratamente specifice a urmat. Și, dacă este cazul, ce tratament are de urmat în acel moment. Problemele precum căderea dinților nu pot fi prevenite cu o simplă consultație. Dar pot fi prevenite dacă se cunosc aceste detalii esențiale.”, atenționează Dr. Ion Melnic.

Pare o problemă cu care nu ne-am putea confrunta niciodată Totuși, căderea dinților ne poate afecta atunci când ne așteptăm mai puțin. Cel mai important lucru pe care am putea să-l facem pentru a ne feri din calea ei este să discutăm deschis cu medicul stomatolog. Acesta ne poate oferi un plan de tratament preventiv eficient, astfel încât să ne putem bucura de frumusețea zâmbetului nostru pentru mai mult timp.

Sursa foto: clinicadrmelnic.ro