Antibioticele sunt preferatele românilor. Suntem fruntași în automedicația cu antibiotice, potrivit Societății Române de Rinologie și Societății Naționale de Medicina Familiei. Peste 4.5 milioane de români au tratat în ultimul an, cel puțin o dată, răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice. Și peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic. O treime dintre cei care au consumat antibioticele fără prescripție de la medic s-au documentat prin sfaturile celor apropiati sau citind pe Internet.

Cum fac rău antibioticele

Rezistența la antimicrobiene este o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică. Mai bine de 700.000 de oameni pierd anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

Dezvoltarea alarmantă a rezistentei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infectii grave. Care nu mai pot fi tratate. Greselile apartin pacientului. Care face automedicatie cu antibiotic la primul semn de raceala. Dar si medicilor care prescriu cu usurinta antiinfectioase pentru simple viroze sau dureri in gat. Uneori, de vină este și ușurința cu care se pot procura antibioticele din farmacii. Rosul in gat, secretiile nazale si nasul infundat nu au nevoie de tratament antibiotic!” completează Prof. Dr. Codrut Sarafoleanu, din partea societatii Romane de Rinologie.

Medicamentele simptomatice sunt de ajutor

Solutia de prima intentie pentru tratamentul racelii comune o reprezinta medicamentele simptomatice: de exemplu, pentru durere in gat sunt recomandate pastilele de supt sau sprayurile pentru gat, iar pentru alte simptome, cum sunt durerea de cap, de urechi și febră se recomandă medicamente antiinflamatoare administrate pe cale orală, medicamente pentru desfundat nasul.

De la ceai cu miere și lămâie se trece direct la tratament cu antibiotic fara prescriptie medicala. În topul preferințelor românilor privind tratamentele pentru răceala manifestată cu durere în gât, câștigă detașat cele tradiționale (ceai cu miere și lămâie, gargară cu sare).

O mare parte dintre români apreciază remediile tradiționale pentru răceala cu durere în gât și optează pentru ele ca adjuvant. Totuși, convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal și dorința de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulți concetățeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecțiunii de care suferă.” explică Dr. Dina Mergeani, din partea Societății Naționale de Medicina Familiei.

Sursa foto: Shutterstock