Anexita este una dintre bolile periculoase pe termen lung. Durere de burtă, menstruație mai abundentă și mai îndelungată, câte o durere la contactul sexual, toate se trec ușor cu vederea. Le considerăm banale și chiar firești, mai ales dacă apar pe perioada vacanței, după ore petrecute în apa mării sau la piscină. Nimic mai greșit! Astfel de manifestări pot semnele unei boli grave, de care pot ajunge să sufere 4 din 5 femei active sexual.

De ce se inflamează trompele?

Despre bolile inflamatorii pelvine se tot vorbește. Iar anexita este una dintre ele. Afectează atât trompele, cât și ovarele. Microbii sunt de vină pentru apariția ei, mai exact germenii aerobi și anaerobi. Viața sexuală activă, schimbarea frecventă a partenerilor, dispozitivele intrauterine sau steriletul sunt cele mai frecvente cauze ale infecției cauzatoare de inflamație. În timpul menstruației mucusul cervical nu mai poate juca rolul de barieră împotriva bacteriilor. Așa că acestea reușesc să ajungă mult mai adânc, în tractul genital superior. Și spermatozoizii conduc cu ușurință agenții infecțioși care se fixează pe ei în timpul contactului.

Netratată corespunzător, anexita se complică urât. În timp, 40% dintre femeile afectate ajungs să sufere de obstrucția trompei, 15% capătă sindrom dureros pelvin cronic, iar altele se confruntă cu sarcina extrauterină. De aceea, este extrem de importantă vizita la medicul de specialitate, la cel mai mic semn de boală. În faza acută, anexita se manifestă prin durere în partea de jos a abdomenului, care coboară pe partea interioară a coapsei, însoțită de febră, greață, durere de cap și secreții vaginale ciudate.

Anexita are nevoie de tratament

Chiar dacă cea mai bună prietenă, vecina de la 3 sau vreo tanti îți garantează că nu știu care remediu i-a „luat suferința cu mâna”, nu miza pe astfel de sfaturi, mai ales când vine vorba de feminitatea și fertilitatea ta. Medicul ginecolog este singurul care poate pune un diagnostic exact și care îți poate oferi tratamentul corespunzător. De obicei, durează. Având în vedere că bacteriile pot fi transmise pe cale sexuală, e recomandat ca și partenerul să facă teste și să urmeze tratamentul. Când știi ai mai mulți parteneri, prezervativul e unica metodă de protecție.

Trebuie să iei anumite antibiotice, antiinflamatorii, medicamente împotriva durerii. Apoi, va fi nevoie să îndepărtezi steriletul, dacă e cazul, să eviți frigul, băile reci și să stai în repaus la pat. Foarte eficiente sunt și curele balneare, în special în ape sărate, precum marea și lacurile Techirghiol, Amara, Sovata, Govora sau Pucioasa. Ce face marea: nu numai ca nu ai nicio problema la mare cu ea, dar simptomele vor fi serios diminuate. Ce sa faci tu: sa urmezi tratamentul cu strictete, chiar daca e vacanta, sa eviti intratul in apa daca e rece, sa stai la soare cu masura si numai daca nu e foarte fierbinte.

Adio, fertilitate!

„Anexita este o boală infecțioasă provocată, în cele mai multe cazuri, de o boală cu transmitere sexuală netratată la timp. Se manifestă prin inflamarea trompelor uterine și a ovarelor. Provoacă dureri în zona abdomenului inferior, migrând uneori pe picior, tulburări urinare sau digestive (balonare). Ignorarea ei duce la dereglări hormonale și chiar la infertilitate. După boli inflamatorii (anexite) și infecții genitale repetate, se produce o acumulare de lichid în trompă, care poartă numele de hidrosalpinx. Este motiv de infertilitate și dacă nu se rezolvă (laparoscopic), sarcina nu poate să apara nici măcar prin FIV.”, spune dr. Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, cu competență în infertilitate.

Sursa foto: 123rf.com