Anestezia locoregională de nervi periferici este o metodă revoluționară. Gândul că ai putea asista, în mod conștient, la propria operație, poate fi inconfortabil. Imediat ne vin în minte scene din filme, în care pacienții povestesc experiențele ușor tulburătoare prin care au trecut. Numai că, în prezent, medicina a înregistrat progrese remarcabile.

Și există un întreg portofoliu de intervenții chirurgicale care pot fi făcute fără anestezie generală. Inclusiv la pacientele cu cancer de sân, care necesită tratament chirurgical. Iar anestezia locoregională de nervi periferici este printre acestea.

Anestezia generală e necesară

În mod obișnuit, conform protocolului, intervențiile chirurgicale de îndepărtare a tumorilor maligne depistate și localizate la nivelului sânului se realizează cu anestezie generală. Dar există și situații în care aceasta poate fi riscantă pentru pacient.

Așa s-a întâmplat și în cazul primei paciente din România care a beneficiat de anestezia locoregională de nervi periferici. Ea mai avea o tumoră pe creier – un gliom, adică o tumoră benignă, și periculoasă din cauza poziționării sale. Datorită unei echipe multidisciplinare, a fost trează și conștientă în timpul operației sale de cancer de sân. În ciuda contextului chirurgical, chiar a glumit cu medicii. 

Anestezia locoregională de nervi periferici – soluția salvatoare

Echipa centrului de excelență în patologia sânului, din care face parte medicul chirurg Victor Titirez, s-a văzut nevoită să caute soluții alternative privind tipul de anestezie care urma a fi administrat. Situația pacientei a fost discutată de mai multe ori în Tumor Board sau comisia oncologică, dedicată afecțiunilor mamare. Și pacienta a cerut înainte părerile mai multor neurochirurgi referitoare la riscurile anesteziei generale. Însă, soluția salvatoare s-a ivit chiar în timpul unei discuții între pacientă și medicul său chirurg.

L-am rugat pe domnul doctor Titirez să mă lase pe mine să aleg ca pacient ce mă pune la un risc mai mic din punct de vedere al creierului. L-am întrebat care este cea mai scurtă operație pe care o putem face și care să necesite să fiu adormită mai puțin timp. Și mi-a spus că există un anumit tip de anestezie pe care l-am putea folosi. Mi-a explicat ce presupune anestezia locoregională, sub ghidaj ecografic, de bloc de nervi periferici. Am mers pe mâna dumnealui și am fost foarte fericită.”, își amintește pacienta.

Intervenția chirurgicală, care a constat atât în îndepărtarea tumorii maligne, cât și a ganglionilor limfatici, a fost posibilă datorită anesteziei locoregionale de nervi periferici.

Anesteziile de blocuri de nervi periferici sunt considerate printre cele mai moderne și mai sigure. În plus, datorită efectului prelungit, durerea post-operatorie resimțită în mod obișnuit după revenirea din anestezia generală nu există.

O premieră salvatoare

„A fost o operație reușită, am comunicat pe tot parcursul intervenției, i-am explicat doamnei tot ce facem, cât mai avem, chiar am și glumit”, a explicat dr. Victor Titirez.

Operația cu anestezie locoregională de nervi periferici nu este deloc prima intervenție de acest gen pentru dr. Victor Titirez, care a prefesat și s-a supraspecializat în chirurgia oncologică a sânului în Marea Britanie. Acolo, acest tip de anestezie este utilizat frecvent în cazul operațiilor de cancer de sân.

Însă, acest tip de anestezie se practică foarte puțin în țara noastră și datorită faptului că reușita lor depinde foarte mult de pregatirea și priceperea medicului anestezist. Dr. Eliza Gerea, medicul care a administrat anestezia, a urmat un stagiu de pregătire în anestezia de blocuri de nervi în Franța. 

„Intervenția a fost o premieră și pentru mine. Pot spune că aveam teoria necesară realizării acestei anestezii. Însă nu o utilizasem efectiv până în acel moment. Practica mea consta în anestezia cu alte blocuri de nervi. Și vă pot spune că toate merg nemaipomenit de bine.”, ne-a transmis dr. Eliza Gerea.

Pe lângă lipsa oricărei dureri timp de aproximativ 10-12 ore după injectarea anestezicului, anestezia locoregională este și foarte suportabilă, susține dr. Eliza Gerea. Acest tip de anestezie se poate face și în regim ambulator. Astfel încât pacienta poate pleca acasă în aceeași zi. „Pe de altă parte, la anestezia de bloc de nervi periferici este foarte important ca pacienta să fie pregatită psihic pentru așa ceva. Pentru că nu este ușor să accepți să fii treaz în timpul propriei operații.”, spune dr. Eliza Gerea.

Sursa foto: Euroclinic