După atâta frig și ceață, când apare soarele, începem să resimțim efectele perioadei îndelungate în care nu i-am oferit organismului elementele nutritive necesare. De obicei, iarna, lipsa fructelor și a legumelor proaspete din alimentație își spune cuvântul. Iar primăvara debutează cu amețeli, palpitații, stări de oboseală, nevoie de somn, paloare a pielii, probleme de concentrare. Într-un cuvânt, anemie. Doar că acest cuvânt ascunde peste 400 de tipuri de afecțiuni diferite, potrivit studiilor de specialitate. Iar cele mai frecvente sunt simptome ale unor boli precum diabetul de tip II, boala renală cronică, leucemia, cancerul. Ca să poți face diferența între banala lipsă de fier ori de vitamina B12 și o afecțiune gravă care se manifestă prin anemie, singurul pas de făcut este vizita la medic.

Așa depistezi anemia

Poate trece neobservată o vreme. Doar o ușoară oboseală ar putea da de gândit. Apoi, vin și restul semnelor, precum respirația greoaie, ritmul rapid al inimii, mâinile și picioarele reci… Dar simptomele diferă în funcţie de cauză. Într-un fel se manifestă lipsa fierului în organism, altfel existenţa bolilor cronice precum cancerul, artrita reumatoidă sau afecţiunile măduvei spinării. Anemia apare ca urmare a scăderii numărului de celule roşii din organism, ceea ce duce la proasta oxigenare a organismului. Pentru a o depista, este necesar un set de analize de sânge, printre care și nivelul hemoglobinei, al acidului folic, al vitaminei B12 și al bilirubinei. Anemia prin deficit de fier este cel mai des întâlnită, fiind cauzată de alimentația săracă în fier, dar și de pierderile de sânge. Specialiștii împart tipurile de anemie în trei mari categorii: cauzate de deficitul producției de globule roșii în sange, a pierderilor de sânge ca urmare a ulcerelor, hemoroizilor, gastritelor și cancerelor și anemia provocată de distrugerea globulelor roșii prea fragile. Dar anemia este și o consecinţă a diabetului de tip II, în spatele căreia, în majoritatea cazurilor, se ascunde o insuficiență renală. Cât despre deficitul de acid folic, acesta sporește riscul afecțiunilor cardiovasculare și al trombozei venoase.

„90% dintre pacienţii care cred că suferă de anemie manifestă, de fapt, simptome cauzate de astenie, epuizare şi oboseală. Și asta pentru că există acea credință populară care sugerează că a te simţi slăbit înseamnă a fi anemic. Însă, când există suspiciunea unei anemii, diagnosticul clinic este formulat de medicul de familie, în colaborare cu specialistul hematolog, care va recomanda exact investigațiile necesare la laborator. Cele mai frecvente cauze ale apariţiei anemiei sunt alimentaţia deficitară şi hemoragiile. Femeile riscă să sufere de anemie ca urmare a pierderii mari de sânge în perioada menstruaţiei sau din cauza unor afecțiuni genitale, precum fibromul sau cancerul uterin.”, spune Dr. Rodica Tănăsescu, președinte Societatea Națională de Medicina Familiei

Sursa foto: journaldesfemmes.com