În ciuda avalanșei de informații referitoare la bolile genitale și la evoluția acestora, în România, încă se moare din cauza lor. Cancerul ucide fără milă, fără să țină cont de vârstă sau de condiția socială. Pe de altă parte, infertilitatea le răpește femeilor cea mai de preț bucurie a vieții, aceea de a deveni mame. Și asta tot din pricina faptului că au întârziat prea mult vizita la ginecolog. A venit vremea să ne gândim mai mult la prevenție și să nu mai amânăm controlul sănătății până când nu se mai poate face nimic.
Analizele moderne te asigură că ești bine
Examenul ginecologic anual ar trebui să fie deja rutină pentru femei, mai cu seamă cele cu o viață sexuală activă. Din nefericire, acest lucru nu se întâmplă, iar statisticile sunt înfiorătoare. De cele mai multe ori, bolile grave nu se manifestă decât în fazele avansate. Or, controlul periodic nu doare și este gratuit pentru toți contribuabilii la asigurările de sănătate. Iată 5 teste moderne care te ajută să-ți verifici starea de sănătate în detaliu:
1.Ecografia transvaginală
Este esențială în depistarea bolilor, mai ales a Sindromului ovarului polichistic, a endometriozei sau a insuficienței overiene, reușind să observe creșterea în volum a ovarelor, apariția microchisturilor, absența foliculilor maturi la mijlocul ciclului menstrual, modificările țesuturilor.
Verificarea genetică BRCA1 si BRCA2
Deși par desprinse din filmele SF, testele genetice au devenit banale în lumea medicală. Moștenirea genetică ne influențează sănătatea mai mult decât vrem să credem. Fără a avea pretenția că oferă un diagnostic, testele genetice BRCA 1 și BRCA 2 depistează mutația genelor și determină probabilitatea de a dezvolta cancer mamar sau ovarian. Astfel, ai posibilitatea de a afla dacă te afli la risc și de a preveni apariția unor boli mortale.
Colposcopia
Se efectuează cu un dispozitiv care mărește de până la 60 de ori interiorul aparatului genital și permite identificarea leziunilor invizibile cu ochiul liber. Pe lângă examinarea vulvei, vaginului și colului uterin, medicul poate preleva și țesut biopsic, dacă observă leziuni suspecte.
Testul HALO
I se mai spune și „Papanicolau pentru sâni”. Și asta pentru că are același rol în depistarea cancerului la sân, precum Testul Babeș Papanicolau pentru cancerul de col uterin. Este una dintre analizele moderne de mare succes. Poate identifica anomaliile premaligne și maligne, prin analiza celulelor obținute din secreții. Cu ajutorul HALO se obțin secreții mamelonare și se efectuează examenul citologic al acestora. Dispozitivul utilizează o combinație de căldură, sucțiune și masaj, pentru a extrage fluid mamelonar.
Babeș Papanicolau, obligatoriu
„Femeile trebuie să conștientizeze că un control periodic este foarte important și le poate salva viața. Mai ales după 30 de ani, ecografia (respectiv mamografia pentru cele de peste 40 de ani) trebuie să devină rutină, anual. Acum, cu ajutorul sonoelastografiei, se pot obține răspunsuri mult mai precise. Sonoelastografia ne ajută sa diferențiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni. Întrucât modificările cervixului sunt deseori asimptomatice, cancerul de col uterin poate fi identificat doar prin controale periodice. Testul Babeș Papanicolau trebuie să fie una dintre componentele de bază ale examenului ginecologic. Acesta poate depista anomaliile celulare precanceroase și maligne de la nivelul colului uterin. Realizat periodic, o dată – de două ori pe an, acesta poate scădea riscul de a dezvolta cancer cervical cu până la 94%.”, spune dr. Elena Claudia Teodorescu, specialist radiologie și imagistică, doctor în științe medicale, Clinica Donna
Sursa foto: 123rf.com