Bărbații, ca bărbații… Dar femeile au multe de tras de pe urma hormonilor buclucași. Organismul „joacă” după cum îi „cântă” ei. Hormonii nu știu de glumă, așa că orice „deranjament” al lor ne poate da peste cap. Tu cum te simți? N-ar trebui să faci și tu analizele hormonale?

Care sunt analizele hormonale obligatorii

Că-i vorba despre kilograme în plus, de nervozitate, de păr în exces, de lipsă de apetit ori de pofte exagerate, toate sunt consecințe ale funcționării defectuoase a glandelor. Când e ceva în neregulă cu ele, hormonii o iau razna. „Din nefericire, se ignoră adesea faptul că România este o ţară în care afecțiunile endocrine, precum guşa endemică, au o mare incidenţă, aceste boli putând fi uşor prevenite şi corectate prin teste specifice. În plus, viaţa femeii este un proces de transformare profundă, mai ales din punct de vedere hormonal.

Sindromul ovarului polichistic poate apărea la vârste foarte fragede. Dismenoreea, chisturile ovariene, boala inflamatorie pelvină afectează adolescentele, dar sunt neplăceri care se pot preveni și trata. Lipsa progesteronului cauzează mastoza chistică, după 35 de ani. La menopauză, femeile evită vizita la medic, deși este perioada în care apar cancerele de sân și osteoporoza, afecțiuni care degradează viața. Or, rolul medicului este acela de a ghida şi a ajuta, oricând i se cere sfatul.”, spune dr. Adina Mazilu, medic specialist endocrinolog. Iată de ce e bine să-ți verifici starea de sănătate și printr-un set de analize hormonale.

Cine sunt ei?

Cea care ne dă mari bătăi de cap este glanda tiroidă. Ea secretă tiroxina și triiodotironina, care influențează funcții vitale, precum ritmul inimii, al respirației, arderea caloriilor, fertilitatea, digestia, reglarea temperaturii corporale. Pentru ca tiroida să funcționeze corect, are nevoie de ajutorul glandei pituitare, prin „mesagerul” ei, TSH, hormonul de stimulare a tiroidei. „Șeful” glandelor, hipotalamusul, îi „ordonă” hipofizei eliberarea hormonilor responsabili de fertilitate, stimulatori ai foliculilor, și anume FSH și LH.

Ovarele sunt principalele responsabile pentru secretarea hormonilor feminini, estradiolul și progesteronul, responsabili pentru un ciclu menstrual corespunzător și aparatul reproducător funcțional. Suprarenalele secretă cortizolul, care are grijă de metabolizarea glucidelor, diminuează utilizarea glucozei de către țesuturile care depind de insulină și intensifică lipoliza. Când stresul te copleșește, mai mult decât pe alții, poate fi de vină DHEA, eliberat din stratul extern al suprarenalelor.

Așa ții hormonii în frâu

Pentru a te asigura că totul este în regulă, vizitează specialistul endocrinolog și fă-ți următoarele teste:

-Valorile TSH, T3 și T4 indică starea tiroidei.

-FSH și LH au valori mari dacă există un deficit de hormoni sexuali și un nivel scăzut în caz de insuficiență hipofizară, de tumori suprarenaliene. Când raportul LH / FSH este mai mare decât 2, poate fi vorba despre sindromul ovarului polichistic.

-Nivelurile estradiolului și progesteronului sunt foarte importante în verificarea fertilității.

-Metoda cea mai bună de verificare a gladelor suprarenale este măsurarea cortizolului și a DHEA. Un nivel scăzut de cortizol indică hipotiroidism, afecțiuni hepatice, în vreme ce nivelul crescut arată hipertiroidie, stres, obezitate, eventuale tumori ori carcinoame.

Sursa foto: wikimedia.org