Citește și: A venit iarna! Tu știi diferența dintre entorsă și luxație?

Culoarea albastru-violacee– Această culoare apare pe unghii atunci când ai probleme cu circulația sângelui care poate provoca o oxigenare defectuoasă a țesuturilor. Acest fenomen se poate chiar verifica în situații fiziologice, cum ar fi, spre exemplu, expunerea la frig.

Pete de culoare verzuie – Dacă pe unghii apar pete verzulii, bine delimitate, rozalii pe margini, atunci e posibil să fie vorba despre psoriazis.

Nuanță generală gălbuie – În afară de faptul că o astfel de nuanță a unghiilor poate fi efectul fumatului sau al consumului unor anumite alimente, în alte cazuri poate fi vorba de onicomicoză (infecție cu o ciupercă a unghiei). Un semn al acestei infecții este și faptul că vârful unghiei devine casabil, neregulat.

Pete albe Apariția acestui tip de pete e des întâlnită. Nu te îngrijora. În general e vorba de formarea unor micro-bule de aer care au apărut ca urmare a unor mici traume la nivelul unghiei. Dacă totuși petele albicioase sunt prezente pe toate unghiile, poate fi simptomul unui psoriazis la debut.

Analizează-ți unghiile în fiecare zi

Pete negricioase– Deși e destul de rar, alunițele și melanoamele se pot prezenta drept linii negricioase, de-a lungul unghiei, sau pete mici. Aceste semnale nu trebuie neglijate. E indicat să mergi de urgență la dermatolog. În anumite cazuri se pot forma pete negre sub unghie în urma unei hemoragii cauzate de un traumatism.

Unghii subțiate– Subțierea unghiilor e un fenomen întâlnit mai ales în rândul vârstnicilor. De asemenea, poate fi un semn al proastei circulații sau o patologie dermatologică precum psoriazis sau onicomicoză.

Unghii casante– Unghiile fără strălucire, opace și extrem de fragile sunt rezultatul unor carențe nutriționale (vitamine sau minerale), al unei diete dezechilibrate, afecțiuni endocrinologice (tiroidă, diabet). Unghiile pot deveni casante și din cauza contactului prelungit cu apa, săpun, detergenți sau în urma unei manichiuri agresive.

Abraziuni– Dacă observi pe unghii dispariția luciului și abraziuni, ar putea fi simptomele bolii alopecia areata (boală dermatologică ce se caracterizează prin căderea părului)

Citește și: