5 analize de sezon, obligatorii

Momentele de răscruce între anotimpuri nu pică tocmai bine organismului firav. Un singur punct vulnerabil dacă există, întreaga construcție are de suferit. Iar în prag de iarnă, totul se accentuează, agravând starea de rău. Prin urmare, după zicala potrivit căreia „paza bună trece primejdia rea”, n-ar fi rău să treci pragul unui cabinet medical în această perioadă. Câteva teste n-au cum să-ți dăuneze.

Ecograful vede ce trebuie

Durerile de burtă, oboseala, crampele menstruale și balonarea sunt ușor de ignorat de oricare dintre noi. Însă pot fi semne ale unor boli ascunse, precum endometrioza, boală cauzată de apariția unor tumori benigne în țesutul uterin, de care suferă cam 3 din 10 femei. O ecografie abdominală și pelvină îți poate spune dacă suferi sau nu de așa ceva. Mai mult, poți afla care e starea organelor interne.

Hormonii trebuie testați

O vizită pe an la endocrinolog îți poate răspunde la multe întrebări. O analiză completă a hormonilor trebuie să includă valorile TSH, T3 și T4, care indică starea tiroidei. Valorile mari FSH și LH arată un deficit de hormoni sexuali sau sindromul ovarelor polichistice, iar cele mici, insuficiență hipofizară sau tumori la nivelul glandelor suprarenale. Nivelurile estradiolului și progesteronului sunt foarte importante în verificarea fertilității. Un nivel scăzut de cortizol indică hipotiroidism, boli de ficat, în vreme ce nivelul crescut arată hipertiroidie, stres, obezitate, eventuale tumori ori carcinoame.

Inspectează-ți feminitatea

Cancerul de col și de sân fac ravagii printre femei, din păcate, tot mai tinere. Și asta pentru că evită ginecologul. Dar tu ești conștientă de riscuri, nu-i așa? Prin urmare, fă-ți o programare pentru un consult ginecologic complet, care să includă mamografie, test Babeș Papanicolau, colposcopie, dacă e cazul, ecografie transvaginală, analiză de secreții vaginale.

Verifică tractul digestiv

Constipație? Balonare? Arsuri? Indigestii? Gust neplăcut în gură? Fă-i o vizită gastroenetrologului! Gastrita dă mari bătăi de cap toamna. Dacă va fi cazul, medicul îți va recomanda o endoscopie sau o colonoscopie.

Oasele „scârțâie”?

„Cea mai frecventă modalitate de depistare a afecțiunilor articulare este radiologia. Pentru cercetări mai amănunțite se apelează la CT și RMN. În cazul depistării artrozei, tratamentul se împarte în 3 etape, în funcție de gravitatea bolii: masuri non-farmacologice, terapia medicamentoasă sau tratamentul chirurgical. Se urmărește educarea pacientului și prevenirea apariției sau evoluției bolii. Printre sfaturile oferite pacienților se regăsesc: pierderea în greutate la supraponderali, exercițiile fizice adaptate, încălțăminte specială, terapia balneară”, spune Conf. dr. Andra Bălănescu, Clinica de Reumatologie a Spitalului „Sf. Maria”, București.

Sursa foto: germanhospital.az