Când sănătatea „scârțâie”, corpul știe să anunțe asta, prin diferite semne. Uneori, ceea ce ni s-ar putea părea ceva banal, absolut firesc, poate fi strigătul de ajutor al unui organ bolnav. Așa e și cu amorțeala. Dacă stai mai mult timp picior peste picior sau cu mâinile sub cap, spre exemplu, nu e de mirare că, la un moment dat, nu-ți mai simți membrele de amorțeală. Dar și în aceste situații ar trebui ridicate niște semne de întrebare, căci e foarte posibil ca venele să aibă de suferit.

Ce boli anunță amorțelile

Senzația anormală, nedureroasă, dar neplăcută e numită de medici parestezie. De cele mai multe ori, o amorțeală, pe ici pe colo, e trecută ușor cu vederea. Doar oricine pățește așa ceva, nu? Ei bine, nu e chiar așa. În anumite situații, banalele amorțeli pot fi semnul unor boli deosebit de grave. Iată câteva:

1.Diabetul

Din cauza faptului că primele simptome sunt comune cu ale altor afecțiuni, diabetul este târziu diagnosticat. Iar senzația de amorțeală a mâinilor și picioarelor face parte dintre ele, alături de setea excesivă și oboseală. În stadiile avansate ale diabetului, când boala dezvoltă complicații, din cauza neuropatiei, poți experimenta senzația că nu mai simți deloc o porțiune din corp, precum o parte a coapsei.

2.Circulația proastă

Așa i se spune în popor bolii vasculare periferice. Aceasta dă amorțeli și furnicături la nivelul extremităților. Este o problemă gravă de circulație a sângelui, care afectează arte­rele, cu excepția celor care irigă inima și creierul. Aceleași simptome apar și în cazul neuropatiei periferice, care anunță deteriorarea sistemului nervos. La femeile peste 50 de ani, se poate suspecta chiar o insuficiență venoasă, mai ales dacă se simt și înţepături. Și sindromul Raynaud este o problemă de circulaţie a sângelui care afectează extremităţile, mai ales la femei, dar între 20 şi 40 de ani. Și se manifestă la început tot prin amorțeli, furnicături și durere.

3.Lipsa de minerale

Carența de fier sau de magneziu în organism se manifestă, uneori, prin amorțeli, furnicături și înțepături, dar și prin crampe dureroase. Se poate manifesta pe oricare porțiune a trupului, inclusiv pe față. Totuși, nu da iama în suplimente, la astfel de semnale, ci mergi de urgență la medic.

4.Sindromul de tunel carpian

Afectează încheietura mâinii, după cum spune și denumirea, referindu-se la spațiul prin care trec nervii și tendoanele către mâini. Cei care lucrează mult la birou, folosind mouse-ul, simt amorțeli la nivelul încheieturii pumnului și la degete. De aceea le este recomandat să poziționeze mâna în așa fel încât încheietura să fie mai sus decât degetele. Mai pot apărea amorțeli și furnicături și dimineața la trezire, sau chiar în timpul somnului.

5.Scleroza multiplă

Nu există două persoane care să aibă aceleași simptome ale sclerozei multiple. Totuși, multe dintre ele acuză amorțeli, mâncărimi, înțepături, arsuri, junghiuri, în fazele de debut. Mai pot apărea tulburări de vedere, de gândire, de vorbire, pierderea echilibrului.

6.Accidentul vascular cerebral

Dacă amorțelile, furnicăturile sunt însoțite de starea de confuzie, de probleme de vorbire, de slăbiciune și de tulburări de vorbire, e cazul să mergi imediat la spital. Așa începe un AVC. Iar intervenția rapidă a medicului previne leziunile permanente la nivelul creierului.

7.Hernia de disc

„Debutul herniei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei, sau a altfel numitelor dureri de spate. În funcție de zona afectată, senzația de durere se manifestă diferit. Dacă este vorba de un disc intervertebral poziționat la nivel lombar, durerea va radia în zona feselor, coapselor și picioarelor, în special sub genunchi. Dacă discul se află în partea superioară a coloanei vertebrale, în zona gâtului, senzația de durere se va manifesta la nivelul umerilor și brațelor. Mai mult, aceste dureri cresc progresiv în intensitate și sunt adesea însoțite de senzații de amorteală, furnicături sau slăbiciune.“, spune dr. Mihail Dăncescu, medic primar neurochirurg, Spitalul Sf. Constantin, Brașov.

Sursa foto: 123rf.com