Una dintre cele mai comune manifestări pe care oamenii o simt, însă o trec repede cu vederea este amorțeala mâinilor. Pe perioade mai lungi de câteva minute. Această manifestare apare indiferent de vârstă sau sex. Și este legată de o serie de afecțiuni neurologice complexe și care necesită cercetare de specialitate.

10 boli neurologice anunțate de amorțeala mâinilor

Dr. Cristina Lupu

”Amorțeala poate fi localizată fie la nivelul brațului, antebrațului, încheietura mîinii sau doar la nivelul palmei. Și poate fi precedată sau însoțită de dureri, furnicături, înțepături, rigiditate sau slăbiciune, acesta fiind și motivul pentru care medicii ne sfătuiesc să cerem sfatul unui specialist. Acestă manifestare, dacă este de lungă durată, trădează o deteriorarea a anumitor nervi din braţe şi încheieturi, ca urmare a poziţiei incomode, dar şi a anumitor afecţiuni periferice, precum diabetul”, spune Dr. Cristina Lupu, medic specialist neurolog în cadrul Neuroaxis, clinică integrată de neurologie.

 

 

Principalii factori de risc care conduc la neuropatii periferice (cu simptome precum amorțeala mâinilor) sunt:

  • Sindromul Sjogren
  • Diabet de tip 2
  • Carenţă de vitamina B
  • Leziuni ale măduvei spinării
  • Scleroza multiplă
  • Boala Raynaud
  • Boala Lyme
  • Sindromul Guillan-Bare

Când să te programezi la neurolog

Pentru că, chiar dacă la prima vedere pare ceva inofensiv, dacă această manifestare persistă și apar și alte probleme precum confuzie, vedere dublă, slabiciune musculară generală, amețeli, etc, acestea pot fi semne ale unei boli neurologice care necesită tratament.

De exemplu, în scleroza multiplă, una dintre cele mai invalidante boli neurologice care afectează persoanele tinere, diagnosticul potrivit și tratamentul adaptat la nevoile bolnavului, imbunatatesc calitatea vieții pacientului.

De asemenea, dacă este vorba doar despre sindromul de tunel carpian, tratamentul este ușor de suportat de pacient în comparatie cu durerile și neplăcerile cauzate de afecțiunea netratată.

În cazul neuropatiei diabetice, diagnosticarea ei în cadrul unei consultații la neurolog, ajută pacientul să reducă stresul cauzat de boală și de rutina tratamentului său.

Cum se diagnostichează o afecțiune care provoacă amorțeala mâinilor?

În cadrul consultației, pacientul semnalizează medicului toate manifestările pe care le-a experimentat în ultima vreme și îi prezintă acestuia istoricul medical personal sau al familiei acolo unde acest lucru este relevant.

După o serie de teste specifice neurologice, medicul neurolog poate să trimită pacientul la alte explorări funcționale care să-l ajute să puna diagnosticul corect, precum RMN, EMG sau analize medicale de sânge, urmând ca după ce se fixează tabloul clinic complet, pacientul să primească un plan de tratament.

Prin EMG afli ce ai

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Sursa foto: 123rf.com