Luna septembrie este luna de luptă împotriva cancerului de piele. Și asta pentru că incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani. Din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării la solar. Melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic își pierd viața în primul an de la diagnostic. Dar, depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 95% dintre cazuri. Marea problemă este aceea că arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, pot cauza apariția melanomului la vârsta adultă. De aceea, alunițele copiilor trebuie monitorizate.

Bioderm dă startul campaniei de toamnă pentru prevenția cancerului de piele. Pe toată durata lunii septembrie, în perioada 1-30 septembrie, bucureștenii și locuitorii din împrejurimi beneficiază de consultații dermatologice gratuiteîn cadrul screeningului împotriva cancerului de piele și reduceri la dermatoscopie, în toate unitățile medicale Bioderm;

Dermatoscopia digitală este singura investigație care poate depista din timp leziunile precanceroase ale pielii și toate tipurile de cancer în stadiu incipient.

Toamna „se numără” alunițele copilului

Începutul toamnei este o perioadă propice de monitorizare a alunițelor, după un sezon de expunere la soare. Dermatoscopia digitală reprezintă una dintre cele mai avansate tehnologii de evidențiere a microarhitecturii pielii. Pe care o folosim cu succes în clinicile noastre de 18 ani. Aparatul permite atât examinarea periodică a alunițelor, cât și documentarea şi analizarea a zeci de alte tipuri de afecțiuni ale pielii. Înmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a alunitelor și observarea evoluției lor în timp, ceea ce este un mare plus.”, spune Dr. Lucian Russu, medic dermatolog.

Suntem bucuroși să anunțăm reluarea campaniei de screening gratuit. Începutul verii, precum și începutul toamnei sunt cele mai bune perioade pentru screening-ul împotriva cancerului de piele. Așa cum îți controlezi pielea la începutul sezonului estival, înainte de expunerea la soare, este recomandat să repeți această acțiune și după ce o vară întreagă ai fost expus razelor ultraviolete. Nevii pot suferi modificări serioase.”, a declarat Dr. Lucian Russu, fondator Bioderm.

Bioderm dă startul campaniei de toamnă pentru prevenția cancerului de piele. Până pe 30 septembrie, beneficiezi de un sceening complet al pielii, efectuat cu aparatură de ultimă generație, în clinicile Bioderm din București, care constă într-un consult dermatologic gratuit și o reducere de 25% din costul dermatoscopiei digitale. Testările alunițelor se efectuează cu un dermatoscop digital – un aparat performant de dermatoscopie digitala prin epiluminiscență, care oferă o imagine mărită de până la 140 de ori, full HD, a alunițelor.

De ce să te ferești

Dacă este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%. Un rol important în prevenție îl are dermatoscopia. Este o investigație non-invazivă, nedureroasă, cu o durata foarte scurta. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului.

În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri. Așa că nici alunițele copilului nu sunt de neglijat. Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual.

Cine e la risc?

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:

  • Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;
  • Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
  • Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
  • Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Sursa foto: Bioderm