Acum, când soarele începe să-și facă simțită prezența, intră în centrul atenției. Și orice modificare vizibilă a ei necesită opinie de specialitate. Căci nu aspectul estetic e cel care trebuie să te îngrijoreze la o aluniță, ci bolile de care ai putea suferi, fără ca măcar să bănuiești. Or, melanomul malign cutanat face ravagii. Este forma de cancer cea mai periculoasă, agresivă, dat fiind că poate fi trecută ușor cu vederea, metastazează rapid și ucide nemilos, indiferent de vârstă. Dacă nu ai făcut-o până acum, e cazul să-ți supui pielea la un control. Și asta pentru că, depistat la timp, se poate trata cu succes.

Spune NU petelor!

Și nu e un slogan publicitar la vreun detergent minune, ci un semnal de alarmă tras de medicii dermato-oncologi, la unison cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și cu Societatea Română de Cancer. Deși suntem conștienți cu toții de riscurile la care ne expunem stând la soare sau, și mai rău, la solar, ne încăpățânăm să continuăm. Peste 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer de piele la noi în țară, dintre care o treime mor. Nu întâmplător, incidența melanomului avansat s-a dublat în Europa în ultimii ani. Iar această afecțiune malignă poate fi prevenită și tratată. Ține doar de noi să ne analizăm periodic alunițele cu ajutorul dermatoscopului.

O aluniță poate aduce probleme

A nu se confunda cu negii, nevii sunt niște excrescenţe necanceroase la nivelul pielii, precum aluniţele. Când aceștia sunt atipici, adică au un aspect diferit de cel al alunițelor obișnuite, poartă numele de nevi displazici și trebuie urmăriți îndeaproape. Căci, în spatele unei alunițe banale, cu formă neregulată, asimetrică, ce-și schimbă dimensiunile și culoarea în timp, se poate ascunde un melanom. Este vorba despre acel cancer de piele cu origini în celulele care produc pigment, numite melanocite. Când acesta se răspândește în organism devine metastatic și aproape imposibil de tratat. Persoanele cu pielea deschisă la culoare şi cu expunere mare la radiaţii ultraviolete au un risc mai mare de a dezvolta un melanom, în special la nivelul feței, gâtului, umerilor și extremităților.

Cum ne protejăm?

„Orice leziune suspectă de melanom se excizează”, spune prof. dr. Rodica Cosgarea, președintele Societății Române de Dermato-Oncologie. Însă prognosticul medical este extrem de rezervat în cazul melanomului în stadiile III și IV. Iar dermatoscopia permite diagnosticarea precoce și, implicit, tratarea bolii. O analiză a 18 studii referitoare la influenţa cremelor protectoare împotriva efectelor nocive ale UV a arătat rezultate discordante şi nu s-a putut evidenţia o scădere semnificativă statistică a riscului de melanom malign. De aceea, cel mai bun factor de protecţie rămâne limitarea expunerii la soare sau la surse artificiale de UV. De asemenea, autoexaminarea periodică este foarte importantă. Trebuie menționat și că, suferite până la 18 ani, arsurile solare cresc riscul apariției melanomului la maturitate. Iar cine are mai mult de 50 de alunițe e vulnerabil. Nu trebuie să facem rabat la calitatea produselor pe care le folosim pentru a ne proteja, în special la ochelarii de soare care pot face mai mult rău, dacă nu sunt aleși corespunzător.

Sursa foto: netprisham.ru