Alimente indicate în afecțiuni respiratorii. Poți folosi fructe și legume pentru a ameliora simptomele guturaiului sau gripei. În plus, există alimente recomandate în anumite afecțiuni respiratorii. Folosește-le și tu pentru a te simți mai bine. Totodată, dacă ai simptome severe, dificultăți de respirație și febră mare, anunță de urgență medicul sau sună la 112.

Citește și: Sinuzita și bronșita: remedii naturiste homemade

Alimente indicate în afecțiuni respiratorii pentru calmarea tusei

Pentru tusea cu diferite cauze, farmacia naturii ne oferă coacăzele negre din care putem prepara un sirop din 250 g fructe la un litru apă. Se fierbe până scade la jumătate. Se strecoară și se adaugă o cantitate egală de zahăr. Se fierbe din nou până la jumătate. Se ia câte o linguriţă la două ore. Siropul este indicat și în caz de laringite și faringite. Din gutui se face o infuzie (o linguriţă de gutuie rasă la o cană). Se beau câte două căni pe zi. Stafidele au proprietăţi antitusive. Se consumă câte 100-200 g pe zi, dacă nu există contraindicații (diabet etc.). Siropul de ceapă este și el de mare ajutor. Se fierb 4 cepe la un litru de apă. Se lasă la răcit și se strecoară. Se adaugă 100 ml de miere. Se iau câte două linguri la două ore. Dacă se îndulcește mai puțin se pot bea câte două căni pe zi de ”ceai” de ceapă.

Citește și: Leacuri tradiționale românești. Sunt folosite și acum și și-au dovedit eficiența

Alimente indicate în afecțiuni respiratorii pentru laringite și faringite

Pentru laringite și faringite se face sirop de mere din suc de mere şi zahăr în părţi egale. Se fierbe la foc mic până la consistenţa siropoasă. Se iau câte două linguri înainte de masă. Din smochine se face un decoct. Se fierb două-trei fructe la o cană. Se beau două căni pe zi. Se mai poate face un sirop din 500 g de smochine la un litru de apă. Se adaugă după răcire 250 g miere. Se ia câte o linguriţă de două-trei ori pe zi. Murele — prin astringenţa lor sunt utile în laringite. Prepară un sirop dintr-un litru de suc (obţinut din fructe zdrobite şi lăsate peste sucul lor 24 de ore). Adaugă 900 g zahăr. Fierbe până la consistenţa siropoasă. Se utilizează atât în uz intern, cât şi în uz extern sub formă de gargară. Ardeiul iute este util îndeosebi în oboseala corzilor vocale. Se face gargară cu decoct dintr-un ardei iute la 100 ml apă.

Alimente indicate în afecțiuni respiratorii de ajutor în bronșite

În bronșite farmacistul recomandă următoarele remedii. Curmalele favorizează expectoraţia. Se consumă ca atare. Se mai face o infuzie din 50 g la un litru. Se beau două-trei căni pe zi. Din fructe de soc proaspete au uscate se face un decoct dintr-o linguriţă de fructe la o cană. Se beau una-două căni pe zi. Asmăţuiul se consumă ca atare, în aromatizarea unor preparate culinare. Se mai face o infuzie din frunze sau seminţe (o linguriţă de planta la o cană cu apă). Se beau două căni pe zi. Bamele se consumă în preparate culinare. Hreanul este util atât în uz intern, precum şi în uz extern. Proprietăţile revulsive ale hreanului ras fac ca aplicaţiile locale să ducă la decongestionarea aparatului respirator. Se consumă în diverse preparate culinare în scopuri condimentare. Se face și infuzie din 15-30 g la un litru. Se lasă apoi la macerat 12 ore. Se beau două căni pe zi, între mese. Cataplasmele cu hrean ras se aplică pe torace.

Alimente indicate în afecțiuni respiratorii: adjuvante în astm bronșic

Dr. farmacist Ovidiu BojorPneumoniile sunt infecţii ale plămânului, provocate de o bacterie sau de un virus. Tratamentul este cel antiinfecţios şi se bazează pe antibiotice şi medicamente de sinteză. Produsele vegetale au de cele mai multe ori doar un rol adjuvant. În acest sens, sunt de folos smochinele, hreanul și ceapa. În tratamentul bolii astmatice, între crize, se urmează un regim igieno-dietetic prin care se evită factorii alergici (posibili declanşatori ai crizelor). În plus, recomand suc de morcov, câte 100-200 ml băut dimineaţa. Se prepară sirop de ridiche neagră din felii de ridichi peste care se presară zahăr. După 24 de ore se strecoară siropul strâns. Se administrează trei-patru linguriţe pe zi. Se mai poate prepara după cum urmează: se scobește ridichea și se umple cu zahăr (sau miere) şi hrean. Se coace la cuptor. Se strânge sucul care se lasă. Se beau trei-patru linguriţe pe zi. Usturoiul este util inclusiv în crize. Se iau câteva picături pe puţin zahăr, pentru atenuarea crizei”, scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com