Corpul sintetizează singur coenzima Q10, dar produce cantități suficiente doar până la vârsta de 25 de ani. De aceea, ai nevoie de alimente care conțin coenzima Q10. De multe ori, este nevoie și de suplimente alimentare pentru completare. Află ce alimente conțin această substanță benefică.

Alimente care conțin Coenzima Q10: Peștele gras

Coenzima Q10 este liposolubilă, ceea ce înseamnă că are nevoie de grăsime pentru a fi asimilată de organism și, apoi, stocată. De aceea, există o legătură între consumul de pește gras și cantitatea de coenzimă din organsim. Este bine să ai în meniul tău cel puțin de două-trei ori pe săptămână somon, ton sau hering. O porție de hering preparat la abur conține, de exemplu, 2,3 miligrame de coenzima Q10. Alți pești mai slabi, cum ar fi păstrăvul au doar 0,9 miligrame.

Cum alegi somonul și cum îl gătești cât mai simplu

Alimente care conțin Coenzima Q10: Carnea de vită și de pui

Carnea de vită și de pui este o altă sursă bună de coenzima Q10. O porție de friptură de vită (de mărimea unei cărți de joc) conține aproximativ 2,6 miligrame. O porție similară de pui are doar 1,4 miligrame. Chiar și ouăle fierte au o cantitate mică, de 0,1 miligrame.

Alimente care conțin Coenzima Q10: Nuci, semințe, uleiuri vegetale

Există și surse vegetale de coenzima Q10. Alunele sunt una dintre cele mai bune. O mână de alune conține 0,8 miligrame. Semințele de susan nu sunt nici ele prea departe: conțin 0,7 miligrame, dar nu poți consuma o cantitate atât de mare. Dintr-o porție de fistic vei obține 0,6 miligrame. Uleiurile vegetale conțin și ele coenzima Q10. De exemplu, o lingură de ulei de soia conține 1,3 mg de coenzima Q10, pe când aceeași cantitate de ulei de canola – 1 miligram. Alte uleiuri pe care le poți folosi în acest scop sunt cele de măsline, rapiță, susan ș.a.

Tipuri de ulei comestibil și utilizările lor în bucătărie

Alimente care conțin Coenzima Q10: Fructe și legume

Fructele și legumele îți pot aduce și ele coenzima Q10. O portocală de mărime medie conține 0,3 miligrame din această substanță. O cană de căpșune are 0,2 miligrame. O cană de broccoli gătit la aburi conține 1 miligram, pe când aceeași cantitate de conopidă fiartă la aburi are 0,8.

Citește și: Vitamine și minerale esențiale – cum le obții din surse naturale

Sursa foto: 123rf.com