Mâncarea condimentată este secretul populațiilor din Asia pentru menținerea sănătății. Unele au efecte decongestionante, antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare. Află care sunt cele mai bune alimente asiatice pentru prevenirea guturaiului.

Ardeii iuți

Ardeii iuți ajută la prevenirea și tratarea răcelilor. Conțin capsaicina, compus cu proprietăți antivirale și antiinflamatoare. Această substanță îi dă gustul iute și poate provoca curgerea nasului și lăcrimarea. Aceste reacții vor ajuta la eliberarea mucusului blocat și la deschiderea căilor respiratorii nazale.

Cât mai condimentat

Bucătăria din Asia de Sud-Est folosește și alte ingrediente, despre care se crede că au puteri decongestionante și antioxidante. De exemplu, usturoiul poate fi util în prevenirea guturaiului. Există cercetări care arată că ghimbirul – un aliment de bază în preparatele thailandeze și indiene – are puternice proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene.

Citește și: Leacuri tradiționale românești. Sunt folosite și acum și și-au dovedit eficiența

Alimente asiatice pentru prevenirea guturaiului: Turmericul

Unul dintre cele mai comune ingrediente din bucătăria din Asia de Sud-Est, curcuma, este un medicament minune în sine. Când este combinat cu ghimbir, este ca o lovitură pentru guturai. Atât turmericul, cât și ghimbirul sunt componente standard ale remediilor casnice tradiționale indiene pentru răceli și tuse. Combinația are menirea de a avea proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și antiseptice sinergice.

Alimente asiatice pentru prevenirea guturaiului: Sos cald

Alimentele picante care sunt preparate în bulion cald sunt și mai eficiente, deoarece consumul de lichide calde poate ajuta la drenarea sinusurilor, ușurarea respirației, relaxarea plămânilor și ameliorarea congestiei. Alimentele picante cresc, de asemenea, temperatura corpului și transpirația, ceea ce poate ajuta organismul să lupte împotriva agenților virali și infecțioși.

Gătirea alimentelor picante, cum ar fi ardeii iuți sau hreanul, într-un sos permite o mai bună eliberare a ingredientelor active decât consumul de alimente separate. Astfel, oferă un sprijin îmbunătățit al sistemului imunitar.

Citește și: Sănătate cu ajutorul primelor plante de primăvară

Sursa foto: 123rf.com