Acesta susține că sunt importante două condiții pentru a trece de această situație dificilă:  oamenii trebuie să fie responsabili și să-și limiteze cât mi mult deplasările pe de o parte, iar pe de altă parte, e nevoie în eficiență în ceea ce privește capacitatea de testare, vizând persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare.

„Sunt două elemente – unul este legat de comportamentul individual, să fie responsabil, să încercăm să respectăm măsurile indicate de autorități și să ne limităm deplasările. Eu nu spun să nu ieșim din casă, sigur că nu trebuie să oprim toată activitatea economică, nu putem să nu ne aprovizionăm, dar trebuie să limităm pe cât posibil aceste deplasări, ca să putem să vedem în câteva săptămâni o turtire a acestei cocoașe. Al doilea element e să fim foarte eficienți atunci când creștem capacitatea de testare și să reușim să testăm exact persoanele care sunt la riscul cel mai înalt, respectiv cei care sunt simptomatici, eventual, dacă discutăm de personalul medical, contacții acestor persoane”, a  declarat la Digi24 Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Doctorul Rafila a explicat că decesele din ultimele zile s-au întegistrat în cazul unor persoane care abia fuseseră diagnosticate, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că persoanele simptomatice ar trebui testate cu prioritate, fie că sunt în carantină sau izolare, fie că au infecții pulmonare cu cauză necunoscută.

„Ele trebuie să fie în centrul preocupărilor pentru testare, ca să le oferim o șansă la tratament medical și implicit la vindecare”, a mai spus Rafila.

Citește și: