Reprezentantul României la OMS îi roagă pe romțni să nu cumpere medicamentul Remdesivir de pe internet, pentru că ar putea fi contrafăcut, și nici să nu-l ia fără recomandarea medicului.

Medicamentul, ce a fost autorizat în regim de urgență în SUA  pentru tratarea pacienților cu coronavirus, nu se găsește de cumpărat în farmacii, ci se administrează doar în spitale, numai injectabil, exclusiv pacienților în stare critică.

„Eu sunt convins că deja se găsește pe internet. Dar nu se găsește de fapt medicamentul, se găsește un nume și un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă și nu se administrează preventiv!”, a avertizat profesorul Alexandru Rafila, într-un interviu pentru Digi24.

Ce este medicamentul Redemsivir?

„Am avut probleme cu persoane care au luat cantități mari de hidroxiclorochină preventiv – și în România, și în alte țări. S-a mai întâmplat și în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecții parazitare și ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie subliniază că nu sunt făcute suficiente studii pentru acest medicament, fapt pentru care el este destul de rezervat în privința eficienței acestui medicament în tratarea Covid-19, arătând că informațiile sunt contradictorii. Profesorul susține că trebuie luat în calcul și factorul politic și economic ce apare în recomandarea acestei terapii.

„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgență de agenția americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numește enzima respectivă, și acționează prin blocarea acelei enzime.

Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecției cu virusul Ebola. A mai fost utilizat și în alte infecții produse de alte tipuri de coronavirus și acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecția cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila, sâmbătă seară, la Digi24.

 

Citește și: