Multe femei se confruntă cu diferite alergii. Însă, odată cu apariția unei sarcini, simptomele se pot intensifica. Când nu sunt controlate, alergiile în sarcină și astmul pot duce la necesitatea administrării a unor antibiotice care ar putea provoca probleme de sănătate pentru viitoarea mămică și pentru copilul ei.

Dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie, ne spune ce ar trebui să știe orice viitoare mămică despre alergiile în sarcină. De asemenea, ne explică ce poate face pentru a ameliora simptomele în condiții de siguranță în cazul alergiilor sezoniere astmul în timpul sarcinii.

Alergiile în sarcină. Cum influențează sarcina alergiile și astmul?

Alergiile sezoniere apar atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează excesiv la anumite substanțe din mediul înconjurător, cum ar fi polenul și praful. Când persoanele cu alergii respiră o astfel de substanță – care pentru ele este, de fapt, un alergen – organismul lor o văd ca un invadator străin și răspunde în consecință”, afirmă dr. Silviu Iștoc. În momentul în care se întâmplă acest lucru, organismul produce mai multe substanțe chimice inflamatorii care pot provoca reacții alergice clasice, cum ar fi:

Inflamația și umflarea sinusurilor

Ochi iritați

Congestie sinusală

Strănut

Durere în gât

Curgerea nasului

Alergiile în sarcină. Cum le tratezi

Spray-ul nazal poate ajuta la controlul simptomelor ușoare când este vorba de alergiile în sarcină, în timp ce alergiile moderate până la severe necesită alte terapii. Astmul și simptomele alergice sezoniere se pot agrava, se pot ameliora sau pot rămâne neschimbate în timpul sarcinii. Nu putem anticipa exact modul în care corpul femeii gravide și schimbările hormonale modifică modul în care sistemul imunitar reacționează la substanțele străine. De exemplu, sarcina induce umflarea mucoasei nazale. Inflamația poate duce la rinita alergică. Desi cauza rinitei este legată de producția de hormoni și nu de alergeni, aceasta afectiune poate agrava simptomele alergice pre-existente. Împreună, aceste simptome pot influențeze alimentația, nivelul de stres, somnul și confortul general.

Alergiile în sarcină. Ce pot face femeile însărcinate?

Femeile gravide au multe opțiuni pentru a controla simptomele alergiei. Primul pas este să fii proactivă. În mod ideal, dacă o femeie se confruntă, de obicei, cu alergii sezoniere, ar trebui să discute cu medicul ei despre administrarea unui medicament înainte de a se confrunta cu simptomele propiu-zise. Dacă observă simptome ale alergiilor sezoniere pentru prima dată în timpul sarcinii, ar trebui să viziteze medicul pentru a determina cauza și a gestiona simptomele, reducând riscul unei infecții sinusale.

Alergiile în sarcină. Cum tratezi alergiile ușoare

Pentru alergiile ușoare, poți începe cu administrarea unor metode simple, precum irigarea nazală. Aceasta implică punerea soluției saline într-o nară și spălarea mucusului și a alergenilor. De asemenea, pentru cele care suferă de astm, se recomandă utilizarea inhalatoarele prescrise.În plus, încearcă să schimbi așternuturile mai des pentru a reduce reacțiile la praf și polen.”, adaugă dr. Silviu Iștoc.

Alergiile în sarcină. Cum tratezi alergiile moderate și severe

Spray-urile nazale cu steroizi sunt eficiente și sigure pentru a reduce inflamația care poate provoca congestie nazală. Imunoterapia, de asemenea, poate fi eficientă pentru astm și alergii sezoniere. Această terapie învață sistemul imunitar să fie mai puțin receptiv la alergeni în timp.

Ținerea sub control al alergiilor este importantă pentru femeile gravide sau care intenționează să rămână gravide. Cu ajutorul medicului, viitoarele mămici pot gestiona foarte ușor simptomele alergiilor sezoniere.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com