Alergiile de sezon în sarcină sau rinita alergică sunt declanşate de alergeni. Sunt substanţe care provoacă reacţii în organism. Polenurile sau mucegaiurile sunt printre cei mai comuni alergeni.

Cum se manifestă alergiile de sezon în sarcină

„Femeile însărcinate prezintă simptome. Deoarece acestea au o sensibilitate la anumiţi alergeni. Care, de obicei, prin inhalare, se combină cu un anticorp numit imunoglobulina E. Este un anticorp alergic prezent în mod normal în corp la niveluri foarte scăzute. Atunci când alergenii şi IgE cresc, sunt eliberate substanţe chimice care cauzează inflamaţie. Simptomele care rezultă în cazul femeilor însărcinate includ mâncărimea, lăcrimarea ochilor, strănut, congestie nazală, nas înfundat, somnolentă şi dureri de cap.”, explică dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie www.dristoc.ro.

Alergiile pot fi tratate prin medicamente, însă cel mai bine este să încercaţi să evitaţi contactul cu alergenii. Este indicat să evitaţi luarea de medicamente în timpul sarcinii, dar, în cazul în care simptomele de alergie sunt severe, medicul specialist va evalua severitatea simptomelor şi eventualele riscuri asupra copilului.

Se tratează?

Există mai multe medicamente prescrise pentru alergiile de sezon în sarcină. Au fost recomandate pentru femeile gravide, de ani de zile, cu niciun pericol cunoscut pentru copilul în curs de dezvoltare. Dezavantajele utilizării acestora sunt somnolența şi tulburări motorii ale mamei. Dar nu a existat niciun rău raportat asupra fătului.

Există studii care indică creşteri ale defectelor peretelui abdominal al nou-născuţilor ale căror mame au luat pastile decongestionante. În general, utilizarea decongestionantelor în primul trimestru de sarcină se recomandă numai când simptomele sunt severe. Și când alte tipuri de medicamente nu oferă soluţia de tratare.

„O problemă majoră legată de spray-urile nazale decongestionante este că acestea agravează, de fapt, simptomele de congestie nazală cu utilizarea regulată. Cele mai sigure produse par a fi oximetazolina deoarece există o absorbţie foarte mică în fluxul sangvin. Spray-urile nazale anti-inflamatorii ar trebui să fie luate în considerare pentru femeile ale căror simptome se agravează şi persista mai mult de câteva zile. Spray-urile mai noi, cu corticosteroizi, nu au prea multe date cu privire la utilizarea în timpul sarcinii, dar absorbţia în fluxul sangvin este minimă, astfel încât, utilizarea lor nu este atât de riscantă.”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Limitaţi expunerea la alergeni

În cazul în care alergiile se agravează în perioada sarcinii, este important să se evitaţi polenul şi mucegaiul care fac simptomele insuportabile. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să reduceţi expunerea la alergenii care cauzează alergii sezoniere:

1.Păstraţi ferestrele închise pe timp de noapte. Pentru a preveni ca polenul sau mucegaiul să pătrunde în încăpere.

2.Utilizaţi un aparat de aer condiţionat şi dezumidificator pentru a păstra aerul respirat curat, rece şi uscat.

3.Păstraţi gemurile de la maşină închise atunci când conduceţi, întrucât aceştia pot pătrunde în interiorul maşinii din cauza curentului de aer.

4.Staţi în interior cât mai mult posibil în zilele în care polen sau umiditatea sunt ridicate şi mai ales în zilele cu vânt, atunci când mucegaiul şi polenul sunt răspândite mai uşor.

5.Evitaţi zonele cu zonele cu mulţi copaci şi iarbă, precum câmpiile împădurite. În schimb, puteţi merge itr-o zona unde nivelurile de polen sunt mai mici, cum ar fi zonele aproape de plajă.

6.Purtaţi o mască de praf atunci când staţi în apropeirea celor care tund iarba pentru a reduce expunerea la polen şi mucegai.

7.Nu întindeţi rufele pe sârmele de afară pentru a se usca, deoarece polenul şi mucegaiul se pot prinde de acestea.

8.Faceţi duş după ce aţi petrecut timp în aer liber, în scopul de a elimina sporii de polen şi mucegai, care pot fi prinse pe piele şi păr.

Numai la medic găsești răspunsul

Alergiile pot duce la alte afecţiuni cronice, cum ar fi astmul. Ele nu ar trebui să fie ignorate. În cazul în care simptomele alergice sezoniere se agravează, mergeţi la alergolog. Acesta vă poate ajuta prin efectuarea unor teste pentru a determina ce declanşează simptomele şi astfel vă veţi putea gestiona alergiile. În cazul în care sunteţi însărcinată sau intenţionaţi să aveţi o sarcină, adresaţi-vă medicului ginecolog cu privire la siguranţa utilizării medicamentelor oricărui tip de alergie şi metodele de prevenire şi tratare.”, completează specialistul.

Sursa foto: 123rf.com