Cu toate că nu există o metodă prin care să vindeci permanent această afecțiune, specialiștii ne pun la dispoziție numeroase tratamente, dar și metode de prevenție, care să limiteze cât mai mult contactul cu alergenii și să permită recuperarea rapidă, în cazul unei alergii.
În cele ce urmează vom vorbi despre cauzele alergiilor de primăvară, simptomele acestora, dar și cele mai eficiente metode prin care poți să le combați.
Cauzele alergiilor de primăvară
Când vine vorba despre alergiile de primăvară, principalul factor declanșator este polenul, eliberat în aer de copaci sau de flori. Atunci când aceste particule ajung în fosele nazale ale persoanei alergice, sistemul imunitar le percepe ca pe o bacterie sau ca pe un virus, care trebuie eliminate, și eliberează anticorpi. În momentul în care anticorpii sunt eliberați, în sânge se formează histaminele, care provoacă simptomele neplăcute cu care cei mai mulți dintre noi s-au confruntat la un moment dat.
În mod normal, alergiile de primăvară sunt cauzate de polenul emanat de copaci precum frasin, anin, chiparos, ienupăr, arțar, stejar, plop sau salcie și de plante precum crizanteme, margarete, floarea-soarelui sau lucernă, care produc foarte mult polen.
O altă plantă responsabilă pentru multe alergii este ambrozia, al cărui polen poate cauza simptome serioase pentru persoana care îl inhalează, poate agrava simptomele unor boli respiratorii precum astmul și poate cauza chiar și socul anafilactic, o reacție extremă, ale cărei urmări pot fi grave pentru o persoană care se confruntă cu aceasta.
Simptomele alergiilor de primăvară
Pentru că este important să poți stabili rapid dacă alergiile de primăvară te afectează, ar trebui să cunoști, cu exactitate, toate simptomele asociate unei astfel de reacții.
Cei mai mulți pacienți alergici la polen susțin că odată ce intră în contact cu particulele, se confruntă cu simptome precum: strănut, mâncărimi la nivelul nasului și nas înfundat, oboseală, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, lipsa mirosului, lăcrimări sau senzația de mâncărime la nivelul ochilor, pleoape umflate, tuse, respirație șuierătoare, senzație de sufocare și disconfort în zona pieptului.
Totuși, trebuie menționat că aceste simptome nu sunt exclusive pentru alergia la polen și că pot fi declanșate și de alergii la anumite produse alimentare sau substanțe. Astfel, dacă te confrunți cu aceste manifestări, este necesar să ții cont de orice aliment pe care l-ai inclus de curând în dieta ta sau de orice substanță artificială cu care ai intrat recent în contact.
Tratarea alergiilor de sezon
După cum spuneam, în prezent, nu există un tratament 100% eficient care să te scape permanent de alergiile de sezon, însă, din fericire, ai la dispoziție numeroase metode de a limita contactul cu alergenii și de a ameliora simptomele asociate alergiilor, odată ce acestea se instalează.
În primul rând, un tratament eficient pentru suprimarea simptomelor este administrarea de antihistaminice, care diminuează cantitatea de histamine din sânge și reduc senzația de mâncărime și strănutul. De asemenea, spray-ul nazal cu steroizi este eficient pentru desfundarea căilor nazale și reducerea inflamațiilor, iar în cazul în care este aplicat imediat după ce ai intrat în contact cu polenul, poate preveni simptomele cu care te-ai putea confrunta.
Pe lângă tratament, ai la dispoziție și o serie de măsuri eficiente de prevenție, care te vor ajuta să limitezi, pe cât posibil, contactul cu polenul. De exemplu, poți începe prin a evita să ieși afară între orele 10 și 15 sau să deschizi geamul între aceste ore, în care cantitatea de polen eliberată de plante este cea mai mare din zi. Mai mult, este eficient să-ți scuturi bine hainele după ce vii de afară, pentru a elimina polenul depus pe acestea și să folosești un purificator sau dezumidificator de aer în camera în care petreci cea mai mare parte a zilei.
Alergiile de sezon generează simptome neplăcute care, de regulă, provoacă disconfort, însă care pot duce şi la complicații ce îți pot afecta serios starea de sănătate. De aceea, în cazul în care constați că simptomele persistă pentru mai multe ore sau se agravează, este important să te adresezi unui medic.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar reapizat in colaborare cu Bioclinica