80% dintre români suferă de gingivită. Este o infecţie a gingiilor care poate afecta sistemul imunitar, dar şi întreaga sănătate a organismului. Acest aspect este important. Deoarece, în majoritatea cazurilor, organismul nu mai poate lupta cu alergenii primăvara. Acest lucru favorizează apariţia alergiilor.

Suferi de alergii de sezon?

„Alergiile sezoniere apar ca răspuns al organismului la stimuli. Cum ar fi polenul sau mucegaiul. Cu toate că aceşti alergeni nu sunt în mod inerent inofensivi, sistemul imunitar raspunde diferit la aceştia. De aceea, cea mai bună soluţie pentru prevenirea alergiilor sezoniere este stimularea sistemului imunitar. Prin evitarea acestor factori declanşatori, care pot fi prezenţi chiar şi în unele produse de îngrijire dentară.”, afirma dr. Andra Custură, medic stomatolog la Cabinetul Andra Smile.

Cum eviți problemele

Iată 6 metode prin care poți să previi anumite tipuri de alergii de primăvară. Sunt recomandate de dr. Andra Custură. Tot ea ne spune de ce este bine să avem grijă de sănătatea orală mai mult ca niciodată.

  1. Evitaţi declanşarea alergiei

O parte importantă în stimularea sistemului imunitar este de a-l proteja de factori care declanşează răspunsuri. Chiar dacă nu puteţi evita să ieşiţi afară, este bine să ocoliţi pe cât posibil factorii care ar putea declanşa o alergie.

Printre aceşti factorise afla latexulsi glutenul. Cei mai mulţi oameni nu îşi dau seama că, uneori, chiar şi o vizită la medicul dentist poate declanşa un răspuns alergic, intrucatelementele care produc alergie sunt adesea prezente în compunerea instrumentelor şi materialelor stomatologice, iar glutenul se găseşte în diferite produse de îngrijire dentară. Din acest motiv, pacientul trebuie să anunţe sensibilitatea la aceşti compuşi, pentru a proteja sistemul imunitar, începând cu sănătatea orală”, spune dr. Andra Custură.

  1. Protejaţi gingiile

Toate infecţiile care apar în interiorul corpului afectează sistemul imunitar. Uneleproduc mai mult haos decât altele. Cea mai severă dintre toate infecţiile este cea care are legătură cu sănătatea gingiilor, intrucatimplicaproliferarea de bacterii extrem de toxice, care au acces facil la sânge şi plămâni.

Cu cât infecţia persistamai mult, cu atât sistemul imunitar este slăbit mai repede. Nu trebuie să vă faceţi griji, deoarece bolile gingivale pot fi uşor de prevenit printr-o igienă orală completă şi corectă şi prin vizitarea medicului dentist pentru curăţarea profesională a dinţilor, pentru a elimina placă dentară, cauza principală a gingivitelor”, completează specialistul.

  1. Mâncaţi sănătos

Nu este niciun secret faptul că excesul de alimentedulci sau prăjite este dăunător pentru sănătatea generală şi orală. Chiar dacă nu vă simţiţi rău imediat după consumul de alimente nesănătoase, nu înseamnă că mâncarea este bună pentru organism.

În special în primăvară, atunci când aveţi nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a lupta împotriva alergiilor de primăvară, cel mai bine este să aveţi o dietă sănătoasă, alcătuită din alimente care stimulează sistemul imunitar, cum ar fi legumele bogate în substanţe nutritive şi uleiuri sănătoase.

  1. Eliminaţi stresul

Stresul este o forţă puternică şi are capacitatea de a distruge nu numai sănătatea mintală, dar sipe cea fizică, de asemenea. Mai ales în cazul stresului cronic, suferinzii pot experimenta un număr mare de simptome fizice, inclusiv stările inflamatorii şi o imunitate scăzută – ambele influenţând foarte mult sensibilitatea la alergeni.

Chiar dacă avem o viaţă agitată, există modalităţi de a reduce şi chiar elimina nivelul de stres. De exemplu, o sănătate orală bună şi metode de relaxare aletrnative pot ajuta foarte mult la creşterea bunăstării.

  1. Exerciţii fizice

Printre nenumăratele beneficii oferite de exerciţiile fizice regulate se afla şi reglarea sistemului imunitar. Activitatea fizică influenţează anticorpii şi celule albe din sânge –elemente de combatere a bolii cu ajutorul sistemului imunitar. Mişcarea stimulează circulaţia acestor entităţi, ceea ce le face să detecteze bolile mult mai devreme, astfel încât acestea să poată fi, uneori, chiar şi tratate înainte de a avea o reacţie vizibilă pentru ei, cum este cazul problemelor gingivale, care, tratate la timp, pot împiedica slăbirea sistemului imunitar şi, implicit, formarea de alergii de sezon.

  1. O altă utilizare pentru vitamina C

Vitamina C este asociată de cele mai multe ori cu tratarea răcelii şi gripei. Însă aceasta este un adjuvant important în susţinerea sistemului imunitar. Chiar și atunci când suferă de alergii de sezon. Disponibia că supliment sau sub formă de alimente, vitamina C nu numai că va construi sistemul imunitar, ci ajuta şi în lupta cu alergenii.

Pentru a rămâne într-o stare bună de sănătate, evitaţi problemele de dietă şi factorii de stres cât mai mult posibil şi asiguraţi-vă că acordaţi o atenţie deosebită sănătăţii orale. Dacă sunteţi interesatisa aflaţi mai multe modalităţi de a proteja sistemul imunitar, discutaţi cu medicul dentist întrucât gură este poarta de acces în interiorul corpului.

Sursa foto: 123rf.com