Medicii atenționează că acest tip de alergii există. Cea mai frecventă formă este erupția polimorfă la lumină. Aceasta apare odată cu prima expunere la soare puternic, primăvara, sau în timpul unei vacante petrecute la soare.

Alergia la soare este un termen utilizat pentru descrierea mai multor afecțiuni caracterizate de apariția unei erupții pruriginoase ca urmare a expunerii la soare. Cea mai frecventă formă de alergie solară este erupția polimorfă la lumină sau prurigo-ul estival. Apare, de obicei, odată cu prima expunere la soare din an. În multe cazuri, se ameliorează pe durata verii, odată ce pielea se obișnuiește cu niveluri mai ridicate de radiații UV.

Cum se manifestă alergia la soare

Semnele și simptomele ce pot să apară sunt roșeață, erupție, mâncărimi. Se manifestă la nivelul zonelor fotoexpuse, după minute sau ore de la expunere. Erupția îmbracă diverse forme, de la papule și plăci la papulo-vezicule, bule etc. Unele persoane pot prezenta și frisoane, dureri de cap, greață și senzație generală de disconfort.

“În cazul erupției polimorfe la lumină, în urma expunerii pielii la radiațiile UV, au loc reacții chimice ce determină denaturarea anumitor compuși existenți la nivelul pielii. Aceștia vor avea un rol de alergen. Față de acesta, organismul dezvoltă o reacție de hipersensibilitate întârziată.”, explică dr. Alina Suru, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Cine este la risc

Există anumiți factori de risc pentru apariția alergiilor solare. Printre aceștia se află și rasa albă (caucazienii), expunerea la anumite substanțe și apoi la soare (parfumuri, dezinfectanți), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afecțiuni dermatologice preexistente. Spre exemplu, existenta dermatitei va crește riscul de a face alergia la soare. La fel ca și existența unui istoric al acestei afecțiuni în familie. Alte persoane dezvoltă erupții doar la expunerea la un factor declanșator, precum un medicament sau o plantă (de exemplu, păstârnac).

“Este important de retinut ca alergia la soare nu este totuna cu arsura solara. Alergia la soare se produce atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza la lumina, iar arsurile solare, pe de alta parte, apar atunci cand cantitatea de soare sau expunerea la lumina ultravioleta depaseste capacitatea pigmentului numit melanina de a proteja pielea.”, explica specialistul dermatolog.

Așa previi problemele

Avand in vedere ca etiologia alergiei la soare nu este cunoscuta intotdeauna, preventia este cheia.

“Este important sa se evite expunerea brusca si prelungita la soare (mai ales intre orele 10 si 16), fiind recomandata expunerea treptata la lumina solara, astfel incat tegumentul sa se poata adapta. In plus, purtarea de imbracaminte adecvata – de preferat tesaturi cu protectie UV – si palarii pot ajuta la protejarea pielii impotriva radiatiilor ultraviolete. Aplicarea de crema fotoprotectoare (cu SPF minim 30) si reaplicarea la fiecare 2 ore in cazul unei expuneri prelungite la soare, sau chiar mai des daca inotam sau transpiram abundent, este absolut necesara pentru a minimiza daunele produse de radiatiile UV. Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam de utilizarea de emoliente pentru a preveni iritatia determinata de uscaciunea pielii”, recomanda doamna doctor Alina Suru.

In cazul in care anumite medicamente pe care le luati pot avea efect fotosensibilizant este esentiala consultarea medicului inaintea expunerii la soare.

Cum o depistezi

Dermatologul este cel care poate oferi un diagnostic corect si indica tratamentul potrivit pentru acest grup de afectiuni. De obicei, diagnosticul este pus in urma examenului clinic si al anamnezei, dar in anumite situatii medicul dermatolog poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare.

“Testarea la lumina ultravioleta sau fototestarea, care verifica reactia pielii la anumite lungimi de unda ale luminii UV si poate ajuta la stabilirea tipului de alergie cutanata, reprezinta o varianta pentru diagnosticarea alergiei solare. Aceasta tehnica are, insa, o serie de limitari. O alternativa este testarea fotopatch, care face diagnosticul intre dermatita fotoalergica si dermatita de contact. Analizele de sange si biopsia cutanata pot fi recomandate daca medicul suspecteaza o dermatoza fotoagravata, precum lupusul, si nu doar o alergie solara”,explica specialistul dermatolog.

Asadar, desi exista anumiti factori de risc care ne predispun la dezvoltarea unei alergii solare, ne putem bucura pe deplin de sezonul cald fara a ne confrunta cu o afectiune a pielii prin respectarea unor reguli de baza privind expunerea la soare.

Sursa foto: 123rf.com