Dacă sistemul imunitar vede orezul ca un alergen, rezultă un răspuns alergic.
Simptomele de alergie la orez la copii și adulți includ probleme respiratorii, eczeme și erupții cutanate, strănut, deshidratare, vărsături și diaree.
La sugari și la copii mai mici, simptomele includ vărsături, diaree și scădere în greutate.
Deși orezul raw este cel mai periculos, reacțiile alergice pot fi cauzate și de consumul de orez fiert.
Popular în țările asiatice, orezul furnizează peste jumătate de calorii pentru cel puțin jumătate din populația lumii.
Fie că vă bucurați de orez, fie că ați apelat la acesta ca o alternativă la gluten, trebuie să știți despre riscul asociat cu orezul.
Alergia la orez, deși rară, este un răspuns potențial mortal al sistemului imun la orez sau alimente pe bază de orez.
Deși alergia la orez este mai frecventă în Asia de Est, se crede că incidența alergiei crește la nivel global.
Iată cum puteți afla dacă sunteți alergic la orez.
5 alimente pe care să nu le încălzești niciodată la microunde
Alergia la orez – simptome la adulți
Aceste simptome de alergie la orez se găsesc atât la adulți, cât și la copii. Aceste simptome includ următoarele.
– Astm și probleme respiratorii
– Dermatită atopică sau eczemă, care apare ca erupție cutanată roșie, mâncărime pe piele
– Dermatită atopică cu complicații oculare, cum ar fi corneea defectuoasă și pleoapele inflamate
– Contactați urticaria, care apare ca urticarie roșie, fisuri, blistere sau erupții în cazul în care pielea întâlnește alergenul
– Dificultate în respirație în timpul mișcării
– Sindromul de enterocolită indusă de proteinele alimentare (FPIES), care provoacă diaree, vărsături și deshidratare
– Crampe abdominale și dureri de stomac
-Rinită (strănut, nasul care curge, ochi umezi.)
-Rinoconjunctivită (Rhinități însoțite de ochi roșii, senzație de mâncărime)
-Contact urticarie (Erupții cutanate, eritem, blister, fisuri, urticarie, peeling sau ulcerații)
Un studiu observă simptomele expuse de un individ non-asiatic hipersensibil când a fost expus orezului.
Subiectul a fost un german de 33 de ani. Simptomele apărute au fost
– focar de urticarie
– prurit (piele de mâncărime)
– angioedem al buzelor, pleoapei și limbii
– disfagie (dificultate la înghițire)
– dispnee (scurtarea respirației).
Aceste simptome au apărut aproximativ 15-20 de minute după ce a consumat o masă care conținea orez fiert.
Un alt studiu a examinat reacțiile alergice fizice la 24 de pacienți (cu vârsta cuprinsă între 3 și 72 de ani) la orez.
Șase dintre cei 24 de pacienți au prezentat simptome cum ar fi erupții cutanate pe buze, față și corp după ingerarea terci de orez sau biscuiți de orez.
Care este varianta sănătoasă – couscous sau orez? Tu ce alegi?
Alergia la orez – simptome la copii
Sindromul de enterocolită indusă de proteinele alimentare (FPIES) – marcat de vărsături, diaree și deshidratare – este observat mai frecvent la copii.
Simptomele FPIES încep să apară precoce. Aceste simptome se pot dezvolta, de asemenea, după ce un copil începe să mănânce orez, ovăz, orz și alimente similare, de obicei după vârsta de 4 luni.
Simptomele FPIES sunt limitate la sistemul gastrointestinal și includ următoarele.
– Vărsături cronice
– Diaree (uneori sângeros)
– Pierdere în greutate
– Deshidratare
– Letargie
Alergia la orez – ce alergeni sunt în orez
Proteinele de orez cu masă moleculară de 14-16, 26, 33 și 56 kDa s-au dovedit a fi alergenii din orez.
Majoritatea componentelor alergice sunt albuminele – o familie de proteine – cu greutăți moleculare între 14 și 16 kDa.
Copiii și alergia la banane – 3 semne și simptome care îți arată că nu tolerează acest fruct
Orezul raw este mai periculos
În general, orezul raw este mai alergen decât orezul fiert.
Cu toate acestea, unele proteine de orez (cum ar fi proteina de transfer lipidic) sunt rezistente la căldură și rezistă defalcării proteinelor, declanșând astfel o reacție alergică la orezul fiert.
Deși orezul raw este necomestibil, este adesea dorit de indivizi anemici cu sindromul PICA. În unele culturi, orezul brut este măcinat și adăugat la delicatese.
Dacă aveți o alergie la orez, asigurați-vă că alimentele nu conțin orez simplu sau sub formă de pudră.
Orezul poate uneori să apară în alimente care nu sunt în primul rând pe bază de orez.
Persoanele cu hipersensibilitate la orez pot avea o reacție alergică dacă miros sau inhalează aburi de orez.
Există prea puține informații dacă intensitatea răspunsului alergic variază în funcție de tipul orezului.
Cu toate acestea, este bine să stați departe de toate tipurile de orez, fie că este orez brun sau alb, dacă sunteți conștient de alergie.
Cum să gătești orezul gustos ca la restaurant!
Alergia la orez – cum o gestionezi
Tratarea alergiilor de orez poate fi o provocare. Eliminarea alimentelor declanșate este primul lucru pe care îl puteți face pentru a evita alergiile alimentare.
Prin urmare, eliminarea orezului și a produselor din orez poate ajuta la reducerea simptomelor alergiei.
Asigurați-vă că consultați un medic general înainte de a elimina orice alimente.
În ultimul timp, boabele de orez modificate genetic au fost tratate ca o alternativă la orez, deoarece nu conțin proteine de orez alergene.
Când ești alergic la orez, sistemul imunitar produce anticorpi (imunoglobina E sau igE) pentru a lupta împotriva posibilului alergen.
Pentru a diagnostica o alergie la orez, va trebui să faceți un test de sânge. Dacă observați prezența acestor anticorpi în sânge, aceasta confirmă prezența unei alergii.
Un alt mod de a diagnostica o alergie la orez este testul de piele.
Atunci când pielea ta este atinsă cu un amestec de orez, o reacție alergică ușoară este cauzată, care face umflături pe suprafața pielii.
Testul trebuie efectuat numai de un medic specialist certificat.
O alergie la orez la sugari și copii le poate pune viața în pericol.
Dacă observați că copilul afișează oricare dintre simptomele alergiei la orez, solicitați ajutor medical imediat.