Din dorința de a obține zâmbetul perfect, multe dintre noi testează la domiciliu tot felul de metode albire a dinților. Or, zâmbetul hollywoodian sau de pe copertele revistelor nu se obține cu trucuri „de pe net”, cu alimente miraculoase, nici cu leacuri-minune.

Mare atenție!

Dantura impecabilă este semnul sănătății și al igienei corespunzătoare. Prin urmare, e de înțeles de ce diferite „trucuri” de albire a dinților acasă sunt atât de populare. Numai că, deși folosit la procesul de curățare „air-flow” în cabinete, bicarbonatul de sodiu nu este un panaceu. La fel cum nici anumite alimente nu pot face minuni. Iată cum îți poți îmbolnăvi gura cu bună știință:

Bicarbonatul cu lămâie strică smalțul

Combinația dintre bicarbonat de sodiu și lămâie se bucură de o mare popularitate. Și este recomandată peste tot „pe net”. Din nefericire, aceasta atacă smalțul dinților dacă este utilizată des.

„Efectul de albire este, de fapt, unul abraziv. Orice acid, inclusiv acidul citric, este dăunător dinților, căci scoate calciul din smalț, făcându-l mai sensibil la carie, crescând sensibilitatea dentinară.”, spune dr. Mihaela Dan, ortodont.

Fructele și legumele ajută?

Sunt delicioase și recomandate în orice regim alimentar. Însă fructele și legumele nu albesc dinții. Este adevărat că acidul malic și vitamina C ajută la îndepărtarea resturilor dintre dinți, spălând din placa bacteriană. Fructele și legumele tari, precum mărul, țelina și morcovii se comportă ca o periuță de dinți naturală. Dar asta nu înseamnă că fac minuni.

Da sau nu pentru produsele de albire?

Părerile medicilor sunt împărțite cu privire la eficiența produselor de albire din comerț. Cele sub formă de benzi sunt de evitat, căci nu distribuie pasta uniform. Produsele sub formă de gel pot fi mai potrivite. Pastele de dinți cu efect de albire conțin doar particule abrazive care îndepărtează depunerile superficiale.

Detartraj acasă sau la dentist?

Diferitele „tehnici” de albire a dinților folosite la domiciliu aduc rareori rezultatele dorite. În unele cazuri, acestea afectează dinții și gingiile.

Igiena, vizitele regulate la stomatolog, detartrajul și periajul profesional la 6 luni pot avea efecte spectaculoase. Detartrajul nu este dăunător, cum se crede, singurul lucru care ar putea să dăuneze sănătății dinților fiind amânarea lui.

Albirea și detartrajul se fac numai la stomatolog!

„Cei care vor să își albească dinții acasă trebuie să fie conștienți că niciuna dintre metodele ce pot fi aplicate la domiciliu nu vor aduce aceleași rezultate precum un serviciu de albire profesională. Indiferent de metoda aleasă, este esențial ca înainte de aplicare să fie discutată cu medicul dentist, pentru a avea siguranța că nu vor fi deteriorați dinții.

După detartraj, imediat vizibilă este îmbunătățirea aspectului estetic (dinți mai curați, zâmbet mai alb și mai strălucitor). Mai puțin conștientizată însă este reducerea riscului apariției unor boli generale, a gingivitei și a parodontozei, care pot fi urmate de pierderea treptată a dinților.”, explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, Orto-Implant Expert.

Vezi și Obișnuiești să-ți neglijezi dantura? Iată de ce e important să-i oferi atenție!

Factori care contribuie la pierderea dinților și ce poți face pentru a nu-ți pierde dantura