Dorința de a avea dinți albi și strălucitori nu este un fenomen care aparține doar secolului nostru. De fapt, încă din cele mai vechi timpuri se practica albirea dinților, evident cu metodele acelor vremuri.

Oamenii s-au străduit de mii de ani să-și păstreze dinții albi și sidefii. Chiar și astăzi, albirea dinților este o procedură foarte solicitată de pacienții din întreaga lume. Dinții albi sunt vizual mai frumoși și mai sănătoși.

Citește și: Cum poți albi dinții cu bicarbonatul de sodiu

Concret, în ce constă albirea dinților?

Albirea dinților este o procedură, în care diferite pete sunt îndepărtate de pe suprafața dinților și, astfel, culoarea dintelui devine mai albă. Albirea în sine este una dintre cele mai solicitate proceduri în stomatologie și poate îmbunătăți semnificativ aspectul.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, medic implantolog cu o experiență de peste 25 de ani.

Citește și:

Ce tip de albire a dinților ți se potrivește

Dar cum știi ce tip de albire ți se potrivește cel mai bine? Pentru că nu există o rețetă clasică general valabilă. Iată o scurtă clasificare vizând tipurile mari de albire care există:

1) albire externă (a feței vizibile a dinților);

2) albire internă (a interiorului dintelui, atunci când acesta își schimbă culoarea, după ce a fost tratat endodontic).

De asemenea, albirea externă este la rândul ei de 4 tipuri:

  • albire cu laser – biolaser;
  • albire cu lampa UV;
  • albire cu gutiere individuale;
  • albire cu gutiere prefabricate (din comerț).

Albirea dinților cu laser

Atenție însă! Albirea cu laser și albirea cu lampa UV  se pot realiza doar în cabinetul stomatologic, sub supravegherea medicului dentist. În ceea ce privește al treilea tip de albire, cel cu gutiere individuale, acesta are o fază ce se realizează doar în cabinet, urmată de albirea propriu zisă, ce se poate face și acasă, și în cabinet.

Citește și: Căderea dinților cauzată de parodontoză se poate opri cu laserul

Albirea dinților cu peroxid de oxigen

Trebuie să mai știi că albirea externă a dinților se face cu peroxid de hidrogen (ca și substanță activă), ce se găsește în produsele comerciale în concentrații diferite, asociată sau nu cu alte substanțe ajutătoare. Mai important decât concentrația substanței este timpul de expunere, care, cu cât crește ca durată, cu atât este mai puțin benefic pentru sănătatea smalțului. De aceea, se recomandă albirea cu laser, perioada de expunere în acest caz fiind de aproximativ 8 minute.”, adaugă dr. Nassar.

Albirea dinților cu lampă UV

În cazul în care îți este recomandată albirea cu lampă UV, trebuie să știi că timpul necesar este de 20 de minute, iar pentru cea cu gutiere (individuale) este de 30-40 minute. Totodată, nu este exclusă nici albirea la domiciliu, iar în acest sens, produsele comerciale au specificații diferite în ceea ce privește uzul lor: de la 30-40 minute până la 12 ore.

Consult sotmatologic

Foarte important: atât acasă, cât și la cabinet, albirea se face doar cu un consult prealabil la medic. Cu atât mai mult cu cât există și unele contraindicații locale sau generale ale albirii profesionale, pe care obligatoriu trebuie să le iei în calcul.

De exemplu, dacă ai dinții integrii, trebuie analizată eventuala prezență a tartrului (detartrajul și periajul sunt obligatorii înainte de albirea dentară!), și dacă există sau nu carii incipiente sau deja cavitare pe dinți. În plus, dacă dinții sunt cu obturații (plombe ), trebuie să iei în calcul faptul că acestea nu se albesc și e foarte posibil să primești indicația de a le schimba după ce are loc procesul de albire.

Recomandat e să se facă schimbarea la 2 săptămâni după efectuarea albirii, deoarece eliberarea moleculelor de oxigen influențează adeziunea materialelor dentare. În cazul în care dinții sunt acoperiți cu coroane sau cu fațete, atunci se va analiza viitorul estetic din mai multe perspective (inclusiv protetice), și nu doar albirea în sine.” punctează dr. Nassar.

Albirea internă

Cât privește tipul 2 de albire a dinților, și anume cea internă, aceasta se face doar în cabinet. În cadrul consultației, medicul va face și va analiza o radiografie retroalveolară a dintelui sau a dinților afectați, corectitudinea tratamentului endodontic și a restaurării post tratament.

Dr. Lorelei NassarAici pot exista mai multe directive ce vor fi discutate în detaliu cu pacientul. În general, se recomandă tratamentul endodontic al dintelui, restaurarea acestuia în funcție de distrucția coronară (pierderea de țesut dentar sănătos) cu obturație coronară, pivot sau coroană de acoperire, sau și pivot si coroană de acoperire. Eventualele discrepanțe mari de culoare se tratează complex, fiind nevoie de o reabilitate protetică a grupului frontal de dinți, pentru a obține nivelul de estetică dorit de pacient.”, completează specialistul.

Sursa foto: 123rf.com