10 sfaturi ușor de urmat pentru a scăpa de senzația de picioare grele și de varice

Există soluții eficiente pentru combaterea suferințelor circulatorii de la nivelul picioarelor, în special pentru cei cu varice.

1.Dietă în culorile curcubeului

Acum este sezonul fructelor și legumelor bogate în antioxidanți. Profitați de beneficiile extraordinare ale acestor substanțe, printre care se află și protejarea sistemului venos, mai ales la persoanele care suferă de varice. Care sunt cele mai bune surse de antioxidanți? Fructele și legumele colorate: cireșe, zmeură, caise, piersici, pepene, respectiv roșii, ardei, morcovi, sfeclă roșie.

2. Hidratare din abundență!

Pentru a favoriza drenajul țesuturilor, hidratarea este esențială. 1,5 litri de apă pe zi este cantitatea minimă recomandată. Pentru a fi siguri că ajungeți la această cantitate, beți apă dintr-o sticlă mică pe care să o păstrați în permanență pe birou sau în geantă.

3. Mișcare, mișcare, mișcare!

Vremea bună este un motiv în plus pentru a vă pune pantofii de sport și a porni în pas alert spre birou. Sau dacă preferați mersul pe bicicletă, este și mai bine, căci pedalatul stimulează contracția mușchilor de la nivelul gambei, ceea ce ajută la tonifierea peretelui venos. Ideal ar fi să completați aceste activități cu o ședință de înot pe săptămână.

4. Atenție în călătorii!

Vacanța de vară este momentul călătoriilor… Dacă zburați cu avionul sau aveți de parcurs distanțe lungi cu autocarul, evitați să rămâneți prea mult timp nemișcați. Ridicați-vă periodic pentru a face câțiva pași, iar când stați pe scaun trebuie să faceți mici mișcări de rotire, flexie-extensie.

5. La plajă, cu măsură, dacă ai varice!

Expunerea la soare înseamnă un factor de risc pentru persoanele cu insuficiență venoasă cronică. Sub acțiunea razelor ultraviolete, venele se dilată, iar micile valve de la nivelul peretelui venos nu-și mai pot îndeplini funcția de clapetă. Rezultatul: sângele stagnează, gleznele se umflă și devin dureroase. Asta nu înseamnă că trebuie să vă privați de plajă, dar profitați mai ales pentru a înota și a merge prin apă. Iar ca regulă de bază: nu vă expuneți la soare între orele 11.00 și 16.00.

6. Dușuri răcoritoare

Menținerea picioarelor câteva minute sub jet de apă rece reprezintă un excelent remediu pentru stimularea circulației și creșterea tonusului vascular. După un astfel de duș răcoritor puteți efectua un masaj blând în sensul returului venos, adică de la gleznă spre genunchi.

7. Haine confortabile

Pantalonii strâmți, jeans-ii slim, curelele, dresurile sunt inamicii picioarelor sănătoase. Dacă tot e vară, purtați haine lejere, confortabile, din materiale naturale și ușoare. Din punct de vedere al încălțămintei, renunțați pe cât posibil la tocurile înalte, platforme sau pantofi închiși.

8. În fiecare seară…

Când vă așezați pe canapea la televizor sau când vă relaxați citind o carte, mențineți picioarele pe o pernă sau o pătură mai înaltă. Stați așa cel puțin o jumătate de oră în fiecare seară, înainte de culcare. Ridicarea picioarelor la aproximativ 45 de grade față de restul corpului favorizează întoarcerea fluxului sangvin către inimă.

9. Soluții locale

Pentru a reduce senzația de greutate de la nivelul picioarelor și a preveni apariția unor varice, medicii recomandă aplicarea locală a unui spray cu heparină sodică lipozomală. Heparina este o substanță cu proprietăți anticoagulante. Înglobată în niște molecule numite lipozomi, heparina pătrunde mai bine în straturile profunde ale pielii și are un efect anticoagulant mai îndelungat datorită eliberării gradate a heparinei din lipozomi. Acest sistem original de transport al heparinei – lipozomal – face posibilă penetrarea cu ușurință a stratului cornos și pătrunderea în microcirculație a întregii cantități de heparină administrată. Heparina sodică lipozomală sub formă de spray poate fi administrată în siguranță și femeilor gravide, întrucât s-a demonstrat că aceasta nu trece de bariera placentară.

10. Consultă medicul!

Dacă observați că simptomele se agravează ori vă îngrijorează ceva, nu ezitați să mergeți la un consult de specialitate. Insuficiența venoasă este o adevărată boală care trebuie luată în serios pentru a preveni apariția complicațiilor: varice, tromboflebită, ulcer varicos de gambă.

Sursa foto: 123rf