Ne aflăm în toiul celui mai frumos dintre anotimpuri. Din păcate, afecțiunile de sezon îi umbresc splendoarea. Schimbările bruște de temperatură le creează virusurilor mediu propice, iar nouă ne dau bătăi de cap. Și problemele nu se opresc aici. E și vremea alergiilor cauzate de particule de polen și praf din aer. Ți-e rău. Îți curge nasul, te doare în gât și, mai presus de toate, strănuți cu foc. Ai strănutat? Sănătate îți doresc!

Răceală, gripă sau alergie?

Studiile specialiștilor arată că românii consideră gripa „o răceală mai gravă”, nefiind conştienţi de gradul ridicat de contagiozitate şi de posibilitatea apariţiei complicaţiilor sau chiar a decesului, dacă nu se urmează tratamentul corespunzător. Și asta pentru că nu știm să facem diferența între afecțiuni, lăsându-ne păcăliți de simptome aparent cunoscute. Cum îți dai seama ce ai? Atât răceala, cât și gripa, precum și alergia de sezon au, până la un punct, aceleași manifestări: strănut, nas înfundat care curge, ochi ce lăcrimează, tuse, oboseală, senzație neplăcută la înghițit. Răceala e o inflamație a mucoasei nazale și faringiene, care apare la 2-5 zile după ce se intră în contact cu virusul. Poate fi dusă ușor „pe picioare” și trece în câteva zile cu tratament adecvat. Pe de altă parte, când vine vorba de gripă, apar în tabloul simptomelor și frisoanele, febra peste 39 de grade, durerile musculare, greața. Gripa este o infecție virală respiratorie acută, care debutează imediat, are evoluţie rapidă şi răspândire pe arie largă și nu trebuie tratată cu superficialitate. Când manifestările comune persistă pe o perioadă mai lungă de două săptămâni, deși s-a urmat un tratament, este cazul să se ia legătura cu un specialist alergolog.

Prevenim sau tratăm?

Dat fiind că nu putem sta izolați, intrăm zilnic în contact cu lumea și astfel suntem predispuși la îmbolnăvire, mai ales dacă sistemul nostru imunitar nu este foarte puternic. Or, virusurile în discuție se iau pe calea aerului, fiind suficient un strănut sau un puseu de tuse cu gura neacoperită. În timp ce adulţii răcesc în medie cam de 2-4 ori pe an, copiii răcesc şi de 6-8 ori, în funcţie de vârstă şi de gradul de expunere. De aceea, e foarte important ca cei mici să fie învățați să se spele pe mâini cu apă şi săpun cât mai des posibil, întrucât la atingerea nasului sau a ochilor cu mâna murdară, virusul intră mai uşor în corp. „Vaccinarea antigripală e singura metodă de prevenţie activă. Pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul să se apere împotriva ei, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare, care oferă o protecţie de aproximativ 90% împotriva manifestării clinice a bolii în rândul adulţilor sănătoşi între 18 şi 59 de ani.”, spune Conf. Dr. Monica Luminos, medic pediatru, specialist în boli infecțioase. Cât despre tratament, este foarte important să nu te auto-tratezi, mai ales cu antibiotice. Iar dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, chiar și după ce ai luat medicamente cu conținut de acetaminofen sau ibuprofen, mergi de urgență la medic!

Sursa foto: tahrirnews.com