Vârsta, conformația, nașterea pe cale naturală, obezitatea, efortul fizic intens, sunt doar câteva dintre cauzele apariției neplăcerilor din regiunea intimă a femeii. Și asta pentru că musculatura, ligamentele și țesuturile din jurul vaginului formează o rețea, o structură complexă menită să susțină organele interne aflate în regiunea pelvină. Cu timpul ori din cauza unor factori externi, acest sistem de susținere slăbește sau se rupe chiar și duce la apariția așa-numitului prolaps vaginal. Numai că acesta este un nume generic pentru o condiție patologică de mai multe tipuri. Însă nu trebuie să intri în panică. Mai mult de o treime dintre femei dezvoltă o formă de prolaps vaginal de-a lungul vieții, fie la menopauză, fie în urma unei nașteri naturale sau a unei histerectomii.

Ce se întâmplă

Prolapsul vaginal se traduce prin dislocarea uterului, rectului, vezicii urinare, intestinului subțire sau chiar a vaginului, din cauza slăbirii musculaturii. Fără un tratament corespunzător, de cele mai multe ori chirurgical, există riscul ca organele mai sus menționate să ajungă până în orificul vaginal. De aici rezultă și o serie întreagă de neplăceri, care conduc la disfuncții sexuale, la imposibilitatea de a urina sau de a evacua normal materiile fecale. Deși starea de disconfort este puternică, majoritatea femeilor se rușinează să-și expună problema în fața specialiștilor încă de la primele simptome, ajungând la medic în stadii foarte avansate ale afecțiunii. E adevărat că sunt și femei la care prolapsul vaginal nu dă niciun semn dar, de cele mai multe ori, incontinența urinară, durerea, constipația, dificultatea golirii intestinelor, infecțiile urinare dese dau de bănuit. În funcție de tipul de prolaps, simptomele diferă. Totuși, femeia simte că ceva nu e în regulă, că organele interne și-au schimbat poziția, că ceva „stă să cadă”. De aceea, e foarte important ca la cel mai mic semn, să ne prezentăm la medic.

La ce să te aștepți

Lăsând orice urmă de jenă la o parte, trebuie să ceri opinia unui specialist, căci numai acesta poate face diferența între diferitele forme de prolaps. Și iată care sunt acestea:

-prolapsul cupolei vaginale ce poate apărea după înlăturarea uterului, în urma histerectomiei;
-prolapsul uterin, ce duce la căderea uterului din cauza slăbirii pereților vaginali;
-enterocelul, adică hernierea intestinului subțire;
-rectocelul, care se traduce prin alunecarea rectului în vagin;
-cistocelul și uretrocelul înseamnă căderea vezicii urinare alături de uretră, fapt ce conduce la incontinența urinară, la pierderi de urină involuntare.

Se tratează ușor!

„Pentru disfuncțiile planșeului pelvin la femei există soluții medicale moderne, la Centrul pentru Tratarea Tulburărilor de Statică Pelvină. Un număr mare de femei se confruntă cu acest tip de probleme şi foarte puţine ştiu că există diverse modalităţi de rezolvare. Ele pot apela la specialişti, care le vor oferi un tratament individualizat, folosind metode de ultimă generație, minim invazive. Primul pas în evaluarea unei femei cu probleme de statică pelvină este consultul, urmează examenul clinic, ce urmăreşte evaluarea tonicităţii planşeului pelvin, a poziţiei anatomice a pereţilor vaginali anterior şi posterior, a uterului, a stabilităţii joncţiunii uretro-vezicale. Tratamentul chirurgical presupune spitalizarea de maximum 48 de ore și revenirea la activitățile obişnuite în două săptămâni.”, spune dr. Ovidiu Vasile, specialist chirurgie, director medical MedLife.

Sursa foto: clubbeauty.biz